Nieuws

Gescheurde kruisband lang niet altijd onder het mes

Gepubliceerd
29 mei 2013
Een gescheurde kruisband is een vervelende blessure die sporters langdurig aan de kant kan houden. Patiënten en hun dokters hopen soms met een operatieve reconstructie zo snel mogelijk weer op de been te zijn, maar revalidatie met behulp van fysiotherapie is een andere mogelijkheid. Wat is nu wijsheid?
Een Zweeds gerandomiseerd onderzoek onder 121 jonge, sportieve volwassenen (18-35 jaar) vergeleek het resultaat van een primaire operatie met dat van revalidatie middels intensieve fysiotherapie. Bij de laatste groep patiënten werd alleen bij aanhoudende klachten in een later stadium alsnog een reconstructie verricht. Na 5 jaar bleek de helft van de patiënten uit de conservatieve behandelingsgroep een kruisbandreconstructie te hebben ondergaan. De uitkomsten in beide groepen waren gelijk op alle fronten: stabiliteit van de knie, pijnklachten en hervatten van sportactiviteiten. Ook bleek een conservatieve benadering niet vaker te leiden tot meniscusproblemen of degeneratieve afwijkingen in de knie. Er was bovendien geen verschil in de uitkomsten tussen patiënten die direct geopereerd werden, en patiënten die eerst conservatief behandeld werden.
De NHG-Standaard Traumatische knieproblemen adviseert een conservatief beleid bij een vermoedelijk kruisbandletsel. Dit onderzoek laat zien dat dit advies volledig gerechtvaardigd is: slechts de helft van de patiënten met een kruisbandletsel komt niet uit met een fysiotherapieprogramma en heeft in een later stadium alsnog een operatie nodig.
Linda Bröker

Literatuur

  • 1.Frobell RB, et al. Treatment for acute anterior cruciate ligament tear: five year outcome of randomised trial. BMJ 2013;346:123.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen