Nieuws

Gezond eten hoeft niet duur te zijn

Gepubliceerd
4 april 2012
Volgens Engelse onderzoekers verschillen de prijzen van gezonde en ongezonde menu’s nauwelijks van elkaar. Het argument dat gezonde producten duurder zijn, kan daarmee van tafel.
Vermindering van energie-inname en het verhogen van lichamelijke activiteit zijn de hoekstenen van de behandeling bij kinderen met overgewicht. Eenzijdige ongezonde voeding draagt bij aan de ontwikkeling van obesitas bij kinderen. Een veelgehoord argument tegen dieetaanpassingen zijn de kosten van gezonde producten, die zouden per definitie duurder zijn. Britse onderzoekers probeerden deze fabel te ontkrachten en lieten zien dat een gezond dieet helemaal niet meer hoeft te kosten.
Zij selecteerden 13 kinderen tussen de 5 en 16 jaar met fors overgewicht, die zelf een driedaags eetdagboek hadden bijgehouden. Met behulp van de Food Portion Sizes Book werd de calorie- en vetinname berekend. Aan de hand van de huidige Britse adviezen voor gezond eten (‘Eatwell plate’) werd een alternatief gezond menu met vergelijkbare hoeveelheden calorieën bedacht dat voldeed aan de voor ons bekendere ‘Schijf van Vijf’. Vervolgens werden de inkoopkosten van de beide menu’s berekend bij verschillende supermarkten.
Het bestaande ongezonde dieet gekocht bij een ‘budget supermarkt’ bleek het goedkoopst (£ 2,48 per dag). Het gezonde alternatieve menu bij dezelfde supermarkt kostte slechts 33 pence per dag extra. Bij lokale dure supermarkten in het centrum betaalde men zelfs minder (£ 0,17 per dag) voor het gezonde menu (£ 3,58 versus £ 3,75 per dag). Al met al verschilden de prijzen van de gezonde en ongezonde menu’s (range £ -0,17 tot 0,33 per dag) en van gezonde menu’s tussen de supermarkten onderling niet veel (£ 2,81 - £ 3,58 per dag). Alleen in de groep van de ‘budget supermarkt’ was gezond eten telkens duurder dan ongezond eten. Juist deze groep is kwetsbaar omdat obesitas onder kinderen in de lagere sociaaleconomische klasse meer voorkomt en een gezonde keuze bij dezelfde supermarkt tot hogere kosten leidt.
Helaas was dit onderzoek volstrekt modelmatig, waardoor we nooit zullen weten of deze kinderen in het echt tevreden zullen zijn met het nieuw voorgestelde menu. Gelukkig scoren de Nederlandse ‘budget supermarkten’ Lidl en Dirk van den Broek goed op zowel prijs als kwaliteit van groente en fruit. (Maurits Vinkers)

Literatuur

  • 1.Banks J, et al. Is healthy eating for obese children necessarily more costly for families? Br J Gen Pract 2012;62:e1-e5 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen