Nieuws

Goed zelfmanagement beïnvloedt arbeidsparticipatie na kanker

Gepubliceerd
20 juli 2017

Steeds meer mensen overleven kanker en willen hun gewone leven weer oppakken. Terugkeer naar een betaalde baan kan daar in belangrijke mate aan bijdragen. Beperkte zelfmanagementvaardigheden vergroten echter het risico op problemen in de werksituatie.

Uit eerder onderzoek blijkt dat arbeidsparticipatie bij mensen die kanker hebben gehad lager is dan bij de gemiddelde bevolking. Zij zijn vaker werkloos en werken minder dan voor hun ziekte. Van Maarschalkerwerd et al onderzochten de relatie tussen de mate van kennis, vaardigheden en vertrouwen in zelfmanagement van deze patiënten met hun arbeidsparticipatie en werkgerelateerde problematiek. Bij 524 patiënten die kanker overleefden, van wie 208 jonger waren dan 65 jaar, namen zij de Patient Activation Measure (PAM) af om te bepalen in hoeverre zij kennis, vaardigheden en vertrouwen hadden in het kunnen managen van hun eigen gezondheid of ziekte. Met de Research and Development (RAND-36) General Health-schaal maten zij de ervaren gezondheid. Patiënten jonger dan 65 jaar werden bevraagd over hun participatie in betaalde arbeid. Uit het onderzoek bleek dat zelfmanagementvaardigheden niet geassocieerd waren met hogere arbeidsparticipatie. Wel rapporteerden werkenden met lage zelfmanagementvaardigheden meer problemen met accuraat werken (34% versus 17%), werk afkrijgen (47% versus 22%) en concentratie (59% versus 31%). Ook ervoeren zij meer werkgerelateerde stress.

De onderzoekers concluderen dat er meer aandacht besteed moet worden aan zelfmanagementvaardigheden van patiënten na de behandeling van kanker. Meer kennis, vaardigheden en vertrouwen in het kunnen managen van de eigen gezondheid of ziekte kan voor hen meerwaarde hebben, onder andere bij het hervatten van hun werk.

Van Maarschalkerweerd P, et al. Cancer survivors’ activation to self-management and its relationship with participation in paid work and work-related problems. Psychooncology 2017 Feb 16. Doi: 10.1002/pon.4400.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen