Nieuws

Grotere kans expulsie spiraaltje bij gebruik menstruatiecup

Gepubliceerd
14 oktober 2021
Het gebruik van een menstruatiecup verhoogt de kans op expulsie van een koperspiraal. Huisartsen zouden vrouwen hiervoor moeten waarschuwen. Dat is de tussentijdse conclusie van een nog lopend onderzoek, maar de eerste resultaten zijn zo belangrijk dat zij al werden gedeeld op de ACOG Annual Clinical Meeting 2021.
0 reacties

Dit prospectieve deelonderzoek maakt deel uit van een driejarig onderzoek naar de werkzaamheid van anticonceptie. Er deden 1092 vrouwen mee aan het onderzoek. Zij werden gerandomiseerd in 2 verschillende groepen, in elke groep werd een ander type koperspiraal geplaatst. Het doel was om na 24 maanden follow-up het risico op IUD-expulsie te bepalen. Van de 1092 vrouwen gebruikten er 266 (24,4%) een menstruatiecup. Vierentwintig maanden na de start van het onderzoek trad expulsie op bij 46 vrouwen (17,3%) die een menstruatiecup gebruikten en bij 43 vrouwen (5,2%) die geen cup gebruikten (OR 3,81; 95% BI 2,45 tot 5,92). Veertien vrouwen rapporteerden dat de expulsie optrad tijdens het verwijderen van de menstruatiecup (30,4%).

De peer reviewed publicatie van bovenstaande resultaten wordt het komende halfjaar verwacht, maar de conclusie is dermate belangrijk dat de eerste resultaten nu al worden gedeeld. Wel zijn enkele kanttekeningen te plaatsen. In dit onderzoek werden de Mona Lisa Mini IUD en de Paragard IUD onderzocht. De resultaten kunnen echter niet volledig worden geëxtrapoleerd naar andere koperspiralen en hormoonspiralen. Verder vermelden de onderzoekers niet wat de reden zou kunnen zijn van expulsie van het spiraal bij verwijderen van de cup. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het vacuüm niet goed werd verbroken. Desalniettemin zou de huisarts bij het plaatsen van een spiraal het gebruik van de cup en het mogelijk verhoogde risico op expulsie van het spiraal moeten bespreken.

Literatuur

  • Long J, et al. Menstrual cup use and intrauterine device expulsion in a copper intrauterine device contraceptive efficacy trial [OP01-1B]. Obstetrics & Gynecology May 2020;volume 135;issue p 1S.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen