Nieuws

Handboek cardiovasculair risicomanagement

Gepubliceerd
11 maart 2013
Doelgroep Medisch studenten, vasculair verpleegkundigen, praktijkondersteuner somatiek (in opleiding), huisartsen (in opleiding), medisch specialisten zoals internisten, cardiologen en neurologen.
Inhoud Het boek is opgebouwd uit 6 delen, samen 23 hoofdstukken met 18-172 referenties per hoofdstuk: 1) Hart- en vaatziekten: epidemiologie, pathofysiologie en risico schatting; 2) Cardiovasculaire risicopatiënten; 3) Cardiovasculaire risicofactoren; 4 CVRM: behandelstrategieën volgens de nieuwe richtlijn; 5) Zorg op maat: bewuste behandelkeuzes en succesfactoren bij CVRM; 6) Toepassing, onder andere een kennistest (inclusief antwoorden) en casuïstiekvragen.
Oordeel Een uitgebreid en mooi boek over nut en noodzaak van CVRM met veel referenties. Zeer toegankelijk geschreven met mooie illustraties, tabellen en een kennistoets plus casuïstiekvragen. Voor iedere huisarts met meer dan normale interesse in CVRM een aanrader en een must voor iedereen die onderwijs over CVRM geeft. Het geeft inzicht op basis van welke onderzoeksuitkomsten het huidige beleid is gevormd. Het besteedt ook aandacht aan de mondiale ontwikkeling op het gebied van hart- en vaatziekten.
Omdat het boek regelmatig een aanzet geeft tot toekomstige ontwikkelingen, kan de lezer over het huidige CVRM-beleid soms in twijfel geraken. Een voorbeeld is het hoofdstuk over de cardiovasculaire risicopatiënt met chronisch inflammatoir darmlijden. Dit onderwerp ontbreekt nog geheel in de huidige richtlijn, maar zal er mogelijk in de toekomst wel in betrokken worden.
Het inspireert om verder te denken over de richting waarin het CVRM zich kan ontwikkelen en waar in de eigen praktijk de aandacht in de toekomst op gericht kan worden.
Waardering: • • • •

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen