Nieuws

Handig overzicht apps voor smartphone en tablet

Gepubliceerd
3 juli 2014
Dossier
Doelgroep Artsen.
Inhoud De markt voor apps in de gezondheidszorg is in de afgelopen jaar enorm gegroeid. Eind 2008 waren er 10.000 apps in de app-store, nog geen vijf jaar later zijn dat er bijna 900.000! Daphne Riksen, journalist voor onder andere de rubriek over apps in Arts & Auto, waagt een poging overzicht te brengen, in een handzaam boekje.
De inleiding zit goed in elkaar, met een goed leesbaar en behoorlijk onderbouwd verhaal over die groeiende markt. Riksen noemt de belangrijkste platforms: Apple met iOS, Google met Android en Windows met Windows8 en Windows Phone. Conclusie lijkt wel dat de medicus die iets met apps wil, beter kiest voor de eerste twee platforms. Ook vertelt ze waar je online informatie over apps kan vinden, in het bijzonder Artsennet, Digitalezorggids.nl, de VVAA i.s.m. Arts en Auto en iMedicalapps.com. Ze wijdt een pagina aan onmisbare apps voor iedereen, maar zoals altijd met zo’n beknopte selectie, is die nogal arbitrair.
Het grootste deel van het boekje wordt gebruikt voor korte overzichten van apps. Per item steeds duidelijk: voor welk platform, prijs, producent en een link voor meer informatie. Vervolgens uitleg voor wie de app geschikt is, een beknopte omschrijving, gevolgd door plussen en minnen. Ten slotte geeft ze nog een kleine bloemlezing uit reacties op websites.
Tussendoor zijn er wat uitstapjes met overzichten van specifieke apps voor bijvoorbeeld patiëntenvoorlichting, apps van eigen bodem, voor te schrijven apps en toplijsten volgens anderen. Sommige zijn nuttig, andere vond ik wat minder informatief dan de pagina’s die specifiek aan een app gewijd zijn. De laatste pagina’s zijn gewijd aan de meest innovatieve apps van 2012.
Oordeel Het is een gewaagde onderneming om over zo’n snel veranderende wereld als die van de apps een boekje te schrijven. Voor je het weet is het allemaal al achterhaald (het is immers al 2014). Desondanks is het Daphne Riksen gelukt. Voor zowel huisartsen, specialisten als sociaal geneeskundigen heeft ze een selectie van apps gemaakt. Een compact, handig en overzichtelijk boekje, met een goed onderbouwde inleiding. 
Waardering: ****

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen