Nieuws

Heeft poh-ggz tijd voor hypnotherapie bij PDS? [Ingezonden]

Door
Gepubliceerd
1 juni 2019
Bij het artikel ‘Hypnotherapie bij prikkelbaredarmsyndroom’ van Carla Flik (H&W 2019;62(4):21-3) verscheen op henw.org de volgende reactie.
0 reacties

"Fijn dat hypnotherapie bij het prikkelbaredarmsyndroom effectief kan zijn. De laatste zinnen stuiten echter wat tegen de borst, namelijk dat de poh-ggz weer de goedkope optie kan zijn en zo de tekorten aan personeel en gelden elders kan oplossen. Denkt de schrijver dat de poh-ggz hier de tijd nog voor heeft? Of dat die formatie binnen een huisartsenpraktijk eindeloos uit te breiden is? Naar mijn idee heeft deze poh, mogelijk nog meer dan de huisarts, te lijden onder het eigen succes."

Jeroen Vos

Reactie auteur

De belangrijkste boodschap van het artikel is om de behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom, waar mogelijk, in de eerste lijn te laten plaatsvinden. In de eerste plaats om te voorkomen dat patiënten jarenlang met deze klachten (met veel psychologische en sociale gevolgen) rondlopen zonder effectieve verlichting. Het is een veelvoorkomende aandoening, waarvan 14 tot 24% van de vrouwen en 5 tot 19% van de mannen last heeft. Aangezien hypnotherapie in principe een kortdurende behandeling is, zou deze het best passen bij de poh-ggz of bij psychologen met een eigen praktijk in de basiszorg.

Ik denk niet dat de poh-ggz nu oningevulde uren heeft. Zoals bij vrijwel iedere werknemer in de (geestelijke) gezondheidszorg is er een hoge werklast. Het gaat dus om keuzes maken in de praktijken. Willen wij deze behandeling gaan aanbieden aan onze patiënten en wie gaat dit dan doen? Ik kan me ook voorstellen dat er in grotere woongebieden afspraken worden gemaakt tussen huisartsenpraktijken om in een van de praktijken een groepsbehandeling aan te bieden. Er zijn momenteel al poh’s-ggz die een basisopleiding hypnose volgen bij de Nederlandse Vereniging voor Hypnose, temeer daar de basisprincipes daarvan ook voor andere klachten bruikbaar zijn. Het leren van nieuwe, wetenschappelijk bewezen, effectieve behandelingen kan ook nieuwe energie geven.

Carla Flik

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen