Nieuws

Helder beeld van verdachte huidafwijkingen

Gepubliceerd
1 september 2020
Dit boek is een drastische herziening van Kanker en huid: dermato-oncologie voor de huisarts uit 2010. Het verscheen naar aanleiding van het uitkomen van de NHG-Standaard Verdachte huidafwijkingen en sluit daar goed bij aan. Dit boek is vooral interessant voor huisartsen die zich verder willen verdiepen in verdachte huidafwijkingen.
0 reacties
Verdachte huidafwijkingen
© Bohn Stafleu van Loghum

Het boek is geschreven door 2 dermatologen en bestaat uit 2 delen. In het 1e deel, met 30 casus, staat diagnostiek centraal. Bij elke casus wordt een foto van een huidaandoening gepresenteerd met een aantal klinische gegevens en daarna een aantal vragen. Bij elke casus krijgt de lezer vragen over onder andere (differentiaal)diagnose en precursor leasies. Door deze opzet van de casus is het geen oefenboek voor de huisarts, maar meer een leerboek aan de hand van casus en beeldmateriaal.

Het 2e deel bestaat uit 3 onderdelen waarin de auteurs aan de hand van een vaste structuur uitgebreide algemene informatie (zoals epidemiologie, behandeling en prognose) geven over alle aandoeningen uit de NHG-Standaard: premaligne aandoeningen, maligne aandoeningen beperkt tot de epidermis en invasief groeiende vormen van huidkanker.

Een groot pluspunt van het boek is de grote hoeveelheid plaatjes, die het mogelijk maken om naast het lezen van de tekst van de NHG-Standaard ook de beelden van de verschillende uitingsvormen van de verdachte huidafwijkingen te zien. Daarmee is het een goede aanvulling op de NHG-Standaard.

Dit boek is mijn inziens vooral interessant voor huisartsen die zich meer willen verdiepen in verdachte huidafwijkingen. Voor de (kleine) groep huisartsen (in opleiding) die zich de NHG-Standaard al eigen hebben gemaakt, biedt het boek de mogelijkheid zich nog verder in verdachte huidaandoeningen te verdiepen. Het is wel jammer dat er geen huisarts bij het boek is betrokken, dermatologie is toch een ander vakgebied.

WAARDERING: ●●●○○

De Groot AC, Toonstra J | Verdachte huidafwijkingen. Casuïstiek, differentiaaldiagnoses en achtergrondinformatie | Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2020 | ISBN 9789036824668 | 170 pagina’s | € 39,95.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen