Nieuws

Herkent assistente symptomen van beroerte voldoende?

Gepubliceerd
29 september 2015
Dossier
Tijdige herkenning en verwijzing van patiënten met een beroerte is van groot belang in de acute fase. In de huisartsenpraktijk heeft de assistente vaak als eerste contact met de ­pa­tiënt. Nieuw onderzoek laat zien dat assistenten de symptomen van een beroerte maar in 70% van de gevallen herkennen.
Engelse onderzoekers wilden weten hoe goed assistenten in huisartsenpraktijken symptomen van een beroerte herkennen en ernaar handelen. In totaal deden 55 praktijken mee. Getrainde simulatiepatiënten belden vervolgens tien keer onaangekondigd met verschijnselen van beroerte naar de praktijk. In de consulten varieerde de moeilijkheidsgraad van makkelijk tot moeilijk op basis van de FAST-symptomen (Face assymetry, Arm weakness, slurred Speech, Time). Van de 520 gesimuleerde telefonische consulten werd er gemiddeld 69% door de assistente herkend als mogelijke beroerte, waarna ze de ambulance belde of direct doorverbond met de huisarts. In de consulten met drie FAST-symptomen werd in 100% van de gevallen de ambulance gebeld of direct doorverwezen naar de huisarts. In het consult met maar één FAST-symptoom (‘mijn arm is zwak’) werd dit maar door 35% van de assistenten gedaan.
Dit onderzoek laat zien dat assistenten goed in staat zijn om de symptomen van beroerte te herkennen als er veel FAST-symptomen aanwezig zijn. De NHG-Standaard Beroerte raadt aan om de FAST-test te gebruiken bij telefonische triage. Daarbij wordt vermeld dat een beroerte ook waarschijnlijk is bij aanwezigheid van maar één van de symptomen. Juist in deze situatie was de herkenning in dit onderzoek slecht. Het lijkt dus nuttig om nog eens te onderstrepen dat niet álle symptomen van een beroerte aanwezig hoeven zijn om direct actie te ondernemen.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Mellor RM, et al. Receptionist rECognition and rEferral of PaTients with Stroke (RECEPTS): unannounced simulated patient telephone call study in primary care. Br J Gen Pract 2015;65:e421-7.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen