Nieuws

Heropname beste in zelfde ziekenhuis

Gepubliceerd
29 september 2015
Als er complicaties ontstaan na een operatie is het voor de patiënt het beste om heropgenomen te worden in hetzelfde ziekenhuis. Dagelijks worden patiënten ontslagen uit het ziekenhuis na een operatie en neemt de huisarts de zorg weer over. Nieuw onderzoek maakt nu duidelijk dat de patiënt bij complicaties terug moet naar hetzelfde ziekenhuis.
Amerikaanse onderzoekers gebruikten gegevens van Medicare van 2001 tot 2011 om patiënten te identificeren die werden heropgenomen na een operatie. Ze selecteerden 12 operaties, waaronder een cholecystectomie (n = 1,4 miljoen) en knie- of heupvervanging (n = 3,9 miljoen). Vervolgens maakten ze twee groepen: patiënten met heropname in hetzelfde ziekenhuis als waar de operatie had plaatsgevonden en patiënten die in een ander ziekenhuis werden heropgenomen. De primaire uitkomstmaat was 90 dagen mortaliteit na heropname. Ze hielden rekening met 74 verstorende factoren, zoals grootte van het ziekenhuis en comorbiditeit van de patiënt.
Het heropnamepercentage varieerde van 6% na een knieoperatie tot 13% na een cholecystectomie. Patiënten werden gemiddeld in 78% van de gevallen heropgenomen in hetzelfde ziekenhuis. Zij hadden gemiddeld een 8% lager risico om binnen 90 dagen te overlijden dan patiënten die werden heropgenomen in een ander ziekenhuis. Voor complicaties na een knieoperatie was er zelfs een 18% lagere mortaliteit bij opname in hetzelfde ziekenhuis.
Dit onderzoek is het grootste tot nu toe naar het belang van continuïteit van zorg na opname voor een operatie. Voor de Nederlandse huisarts is het nuttig om te weten dat als er complicaties optreden na een operatie, het voor de patiënt beter is om terug te worden verwezen naar het ziekenhuis waar de operatie plaatsvond. Dit leek al logisch, maar deze strategie is nu dus ook evidence based.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Brooke BS, et al. Readmission destination and risk of mortality after major surgery: an observational cohort study. Lancet 2015. pii: S0140-6736(15)60087-3; [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen