Nieuws

Herstart van antidepressiva na vroegtijdig staken

Gepubliceerd
21 december 2015

Het is bekend dat ongeveer een kwart van alle patiënten die start met antidepressiva na een maand stopt. Er liggen hier waarschijnlijk meerdere oorzaken aan ten grondslag, zoals bijwerkingen of een slechte indicatie als bijvoorbeeld een antidepressivum als een crisesinterventie. Het komt ook voor dat er via trial and error gezocht wordt naar het juiste antidepressivum voor de patiënt.

Burton et al. onderzochten in een Schotse eerstelijns database bij 24.817 patiënten die startten met antidepressiva of deze patiënten stopten na het eerste voorschrift en eventueel een nieuw voorschrift kregen in de 10 maanden na het stoppen. Als dit het geval was, werd er gekeken naar de duur van dit tweede voorschrift.

Het blijkt dat 6952 (28%) patiënten stoppen met het voorgeschreven antidepressivum. Van deze groep starten 1459 patiënten (21%) weer met behandeling. Slechts 51% van hen hield die behandeling langer dan twee maanden vol en 29% hield deze behandeling langer dan 6 maanden vol. Van deze herstarters had 19% in de observatieperiode zelfs een derde voorschrift. Er waren geen goede indicatoren om te voorspellen welke patiënten de medicatie stopten. De auteurs concluderen dat de therapietrouw niet groter is bij een tweede antidepressivum.

Deze kennis kan van belang zijn voor de huisarts. Bij een goede indicatie voor een antidepressivum moet therapietrouw goed worden benadrukt vanaf het eerste recept. De huisarts moet de patiënt motiveren om de medicatie lang genoeg te gebruiken om er profijt van te hebben. Bij een onzekere indicatie kan deze kennis de huisarts sterken om de richtlijnen voor het voorschrijven antidepressiva aan te houden. 

Burton c, et al. Restarting antidepressant treatment following early discontinuation - a primary care database study. Fam Pract 2015:32;520-4.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen