Nieuws

Herstart zorg: aantal kankerdiagnoses stijgt weer

Gepubliceerd
6 mei 2020
Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) monitort de gevolgen van de COVID-19-uitbraak op het aantal kankerdiagnoses op basis van de landelijke pathologiedatabase. Het IKNL zag het aantal diagnoses dalen vanaf eind februari 2020, maar inmiddels is het aantal diagnoses weer aan het stijgen.
0 reacties

In week 9 en 10 van 2020 (vanaf 24 februari) daalde het aantal gestelde kankerdiagnoses sterk, met name bij huidkanker. Zie ook de figuur. Na een kortdurende stijging daalde het aantal kankerdiagnoses in week 14 het meest, namelijk met 30% voor alle kankersoorten exclusief huidkanker. De daling was maximaal voor huidkanker, met 74% minder diagnoses dan in de weken voor de COVID-19-epidemie (week 2 tot 8). De daling was niet regionaal gebonden. Vanaf week 15 (vanaf 6 april) werd weer een stijging gezien. Wanneer huidkanker niet wordt meegeteld, ging het aantal kankerdiagnoses in week 16 weer richting het oude niveau. Het aantal huidkankerdiagnoses, inclusief basaalcelcarcinoom, was in week 16 nog steeds minder dan de helft dan het gemiddelde in de weken voor de daling. Voor gynaecologische kankersoorten was er in deze periode relatief weinig daling, de daling bij de andere tumorsoorten verschilde.

Het IKNL noemt patient’s delay als verklaring, omdat patiënten met klachten minder snel naar de huisarts gaan uit angst voor besmetting met Sars-CoV-2. Dit zou extra kunnen spelen bij ouderen, waardoor het aantal diagnoses huidkanker het meest is gedaald. Daarnaast was er mogelijk een vertraging in het verwijsproces naar het ziekenhuis en was er uitstel van diagnostiek in het ziekenhuis. In week 16 verstrekte de beroepsgroep (NHG, LHV) informatie om zorg aan niet-coronapatiënten veilig en efficiënt te hervatten. Ook in de media was hiervoor aandacht. Hopelijk wordt daardoor een verdere normalisering van het aantal kankerdiagnoses, en daarmee tijdige behandeling van patiënten, gerealiseerd.

kankerdiagnoses
Aantal kankerdiagnoses per week
© IKNL, 2020

Literatuur

  • IKNL, COVID-19 en kanker, update kankerdiagnoses tijdens de COVID-19-epidemie, 29-04-2020.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen