Praktijk

Herziene NHG-Standaard Schouderklachten

Gepubliceerd
10 oktober 2008

In de geactualiseerde standaard zijn enkele veranderingen doorgevoerd op het gebied van diagnostiek en behandeling van schouderklachten. Om de huisarts behulpzaam te zijn bij het doorvoeren van de richtlijnen in de praktijk, zijn diverse implementatiematerialen ontwikkeld.

Standaard in beeld

Gelijktijdig met het verschijnen van de standaard introduceert het NHG een nieuw nascholingsproduct: NHG-webcast over schouderklachten. In deze web-tv-uitzending gaat u in vogelvlucht langs de belangrijkste (knel)punten van de standaard. In de vorige twee nummers van H&W was een oproep geplaatst om uw mening te geven over zes stellingen rondom de behandeling van schouderklachten. De uitkomsten daarvan zijn met toelichting verwerkt in de webcast. U kunt de webcast bekijken via de website http://leren.nhg.org. Alle NHG-leden ontvangen rond 15 oktober een brief van het NHG met hierin een inlogcode. Deze verschaft u direct toegang tot de webcast. U kunt dan op uw eigen beeldscherm ‘live’ kijken naar patiënten met schouderklachten en naar het werk van uw collega’s. De uitzending duurt ongeveer vijftig minuten en is geaccrediteerd voor één uur.

Meer digitale scholing

Bij de inhoud van de NHG-Standaard Schouderklachten is een internet-PIN (Programma voor Individuele Nascholing) ontwikkeld. Ook deze is via bovengenoemde website toegankelijk. Het programma bevat tips en handvatten voor de praktische toepassing van de richtlijnen over schouderklachten. De PIN is geaccrediteerd voor twee uur. Als u niet bent geabonneerd op de Programma’s voor Individuele Nascholing, kunt u deze internet-Pin ook los bestellen via de website. PIN-abonnee’s hebben al toegang tot deze uitgave.

Materialen voor patiëntenvoorlichting

Er zijn diverse NHG-Patiëntenbrieven en één algemene Patiëntenfolder over gewrichtsklachten. Overzichtelijke NHG-Patiëntenafbeeldingen geven een duidelijk beeld van het bewegingsapparaat, waaronder het schoudergewricht. De patiëntenbrieven zijn: Gewrichtsklachten

  • Artrose
  • Gewrichtsklachten algemeen
  • Jicht
  • Reumatoïde artritis
  • Vermoeden van reumatoïde artritis
Schouderklachten
  • Injectie bij schouderklachten
  • Schouderklachten algemeen
Voor meer informatie over deze producten kunt u contact opnemen met het NHG (tel. 030 282 35 00, e-mail info@nhg.org).

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen