Nieuws

Het digitale huis van H&W

Gepubliceerd
4 december 2013
Dossier
Donald Duck ploft al meer dan 60 jaar op veler deurmatten. Ik zal eerlijk bekennen dat ik me inmiddels al 30 jaar op dat plofje verheug. H&W ploft al bijna net zo lang op steeds meer deurmatten. Maar papier alleen is niet meer genoeg, kijk maar eens op Donalds website. Hetzelfde geldt voor vaktijdschriften.

Bruikbare en vindbare wetenschap

Internet is niet meer weg te denken. De medische apps duikelen over elkaar heen en patiënten gebruiken dr. Google naar hartelust. We geven het niet graag toe, maar dat doen wij ook. En dat blijkt vaak helemaal niet slecht. De New England Journal of Medicine publiceert wekelijks een casus – meestal zeer complex – die lezers uitdaagt om de correcte diagnose te vinden. In 60% bleek Google te leiden naar de juiste diagnose. Alles valt of staat wel met het intypen van de juiste zoektermen.
Laatst lag internet er een ochtend uit in onze praktijk. Ik voelde me lichtelijk onthand en besefte hoe vaak we internet gebruiken om iets op te zoeken of de patiënt op thuisarts.nl te wijzen. Dat laatste is een ware succesformule als je het mij vraagt. De ene patiënt zoekt de informatie thuis op via de tablet en voor de andere print je deze gewoon uit, zoals de traditionele patiëntenbrief. Thuisarts kan als online medium altijd actueel blijven. En daarin zit de crux. Alles wat u nu in H&W leest is per definitie meer dan 2 maanden oud. Het mag dus sneller, compacter en interactiever. Het verkeer op onze website neemt toe, en 95% daarvan komt via Google. Toch was H&W online tot voor kort vooral een archief en een weergave van de maandelijkse inhoudsopgave. Daarin komt verandering.

www.henw.org

Het afgelopen jaar hebben redactie, uitgever en vormgevers gewerkt aan vernieuwing van de website. Ofschoon de digitale mogelijkheden eindeloos lijken, bleek het door Babylonische spraakverwarringen niet eenvoudig om het beoogde product te maken. Sterker nog, het is verre van af. Dit redactioneel schrijf ik terwijl de eerste bladeren vallen, u leest dit als Sinterklaas het land alweer uit is. Ik daag u dus uit om eens naar de website (www.henw.org) te gaan. Ik hoop dat u een vernieuwde website aantreft met elke week hapklare nieuwsberichten over relevant onderzoek uit buitenlandse tijdschriften, met een beeldquiz en kennistoetsvragen (leuk voor het leergesprek van aios en opleider), en natuurlijk met de traditionele inhoud die u van ons gewend bent. De bedoeling is dat alle collegae in de zorg, inclusief dr. Google, de bruikbare wetenschap van H&W blijven vinden.
De twee eerste initiatieven van dit jaar – maandelijkse persberichten en onze twitteraccount @HuisartsWet – leren ons dat behalve huisartsen ook andere professionals in H&W en ons vak geïnteresseerd zijn. De vraag is dan ook of de wetenschappelijke inhoud in de toekomst nog achter een slot moet blijven, waardoor deze enkel toegankelijk is voor abonnees.
Ik hoop dat het nieuwe digitale huis van H&W goed bevalt. Elke dag een ‘ping’ voor de dagelijkse bruikbare wetenschap van H&W online en elke maand de vertrouwde papieren H&W op uw deurmat. Plof!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen