Nieuws

Het jojo-effect

Gepubliceerd
5 augustus 2014
Iedereen die zich bezighoudt met afvallen, weet dat het bijzonder lastig is om op gewicht te blijven. Een meta-analyse laat zien dat gewichtsreductie op lange termijn mogelijk is. Het belangrijkst om op gewicht te blijven na het afvallen is een dieet en het blijvend opvolgen van beweegadviezen.
Ook na intensieve begeleiding komen veel mensen weer aan nadat ze zijn afgevallen. Patiënten die in onderzoeken gevolgd worden, nemen veelal na 6 maanden weer toe in gewicht. Terwijl juist handhaving van het gewicht cruciaal is voor blijvende gezondheidseffecten. In een uitgebreide review van de beschikbare literatuur laten Dombrowski et al. zien wat de effecten zijn bij onderzoeken met een langere follow-up. Daaruit blijkt dat een combinatie van een energiebeperkt dieet en meer beweging na een half jaar de beste effecten laat zien. Sterker nog, ook na 12-24 maanden verliezen deelnemers nog 1,6 kg ten opzichte van patiënten zonder begeleiding.
Onderzoeken die zich beperkten tot een energiebeperkt dieet of beweegadvies lieten geen verschil zien ten opzichte van de controlegroep. Diëten met veel koolhydraten, weinig vetten en maaltijdvervangers lieten geen verschil zien met een energiebeperkt dieet. Afvallen in combinatie met meer beweging, maar zonder dieetadvies sorteerde evenmin effect. Er is wel een klein, doch statistisch significant, verschil bij toevoeging van het middel Orlistat aan dieet en beweegadvies, al ging dit gepaard met gastro-intestinale bijwerkingen. Voor succesvol en blijvend afvallen blijft dus gelden dat het dieet energiebeperkt moet zijn, meer beweging geboden is en dat men na het bereiken van het streefgewicht het oude gedrag moet zien te vermijden.
Jurgen Damen

Literatuur

  • 1.Dombrowski SU, et al. Long term maintenance of weight loss with non-surgical interventions in obese adults: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials. BMJ 2014;348:g2646.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen