Nieuws

Heuppijn niet gerelateerd aan afwijkingen op foto

Gepubliceerd
29 februari 2016
Dossier
Pijn in de heupregio komt vaak voor bij ouderen. Heupartrose is hier een belangrijke oorzaak van. Maar het was nog onduidelijk of pijn in de heupregio inderdaad gerelateerd is aan heup­artrose op een röntgenfoto. Nieuw onderzoek laat zien dat heuppijn lang niet altijd gerelateerd is aan heupartrose op de röntgenfoto.
Amerikaanse onderzoekers maakten gebruik van twee bestaande populatiecohorten van in totaal 5200 mensen van 50 jaar en ouder. Alle deelnemers vulden een vragenlijst in over heupklachten en werden lichamelijk onderzocht. Ook werd er een röntgenfoto van beide heupen gemaakt die door een radioloog werd beoordeeld op aanwezigheid van heupartrose. Pijn in de lies en pijn bij endorotatie werden beschouwd als mogelijk passend bij heupartrose en gerelateerd aan radiologische afwijkingen.
Patiënten met radiologische heupartrose hadden maar in gemiddeld 20% van de gevallen pijn in de lies of pijn bij endorotatie. Van patiënten met pijn in de lies had gemiddeld maar 5% daadwerkelijk radiologische heupartrose.
Dit onderzoek maakt duidelijk dat de meeste patiënten met een klinische verdenking op heupartrose geen afwijkingen hebben op een röntgenfoto van het heupgewricht. De auteurs bevelen in deze gevallen aan om toch te behandelen als heupartrose, omdat een röntgenfoto slechts voor een deel bijdraagt aan de diagnostiek. In de eerste lijn heeft bij een klinische verdenking op heupartrose een röntgenfoto dus weinig toegevoegde waarde.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Kim C, et al. Association of hip pain with radiographic evidence of hip osteoarthritis: diagnostic test study. BMJ 2015;351:h5983.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen