Nieuws

Hiv bij adequate behandeling niet seksueel overdraagbaar

Gepubliceerd
6 februari 2020
Uit het PARTNER-onderzoek, gepubliceerd in de Lancet, blijkt dat mensen die leven met hiv en effectief worden behandeld het hiv-virus niet meer overdragen bij seksueel contact. Zo komt het doel 0 nieuwe hiv-infecties in Nederland een stapje dichterbij.
0 reacties

In de eerste fase van een prospectief observationeel onderzoek, uitgevoerd in 14 Europese landen, werden heteroseksuele en homoseksuele koppels met condoomloze seks gevolgd. Eén van de partners was hiv-negatief, 1 partner hiv-positief en onder behandeling met antiretrovirale therapie (n = 1166 koppels met > 58.000 keer seks). Elf hiv-negatieve partners werden hiv-positief, maar geen enkele transmissie was gelinkt aan de hiv-positieve partner. In fase twee werden 972 homoseksuele koppels gevolgd (782 koppels verschaften data; 1593 follow-upjaren; n = 76.088 keer condoomloze seks). Van de 777 hiv-negatieve mannen (37%) hadden er 288 ook condoomloze seks met andere partners. Er traden 15 nieuwe infecties op, maar geen enkele infectie door seks met de vaste partner. Het risico op overdracht was daarmee 0 (bovengrens 95%-BI 0,23 per 100 koppeljaren van follow-up). 

De uitkomsten van deze onderzoeken laten dus zien: niet-meetbaar is niet-overdraagbaar (n = n). Hiv-positieve mensen kunnen een lang gezond leven leiden, kinderen krijgen en hoeven geen angst te hebben dat zij hiv overdragen. Ook helpt n = n bij het verminderen van stigma, wat vaak samenhangt met de veronderstelling dat hiv-positieve mensen infectieus zijn, wat bij een succesvol onderdrukt virus niet het geval is. Ten slotte bevordert n = n therapietrouw om zo hiv-ondetecteerbaar te blijven. Voor de huisarts is van belang te weten dat op basis van dit inzicht de landelijke richtlijn Prikaccidenten is herzien: de indicaties voor Post Expositie Profylaxe zijn veranderd. Na een accident met een bewezen hiv-positieve bron met een niet-detecteerbare viral load en na overleg met de behandelaar zijn er geen maatregelen nodig. 

Literatuur

  • Rodger AJ, et al. Risk of HIV transmission through condomless sex in serodifferent gay couples with the HIV-positive partner taking suppressive antiretroviral therapy (PARTNER): final results of a multicentre,prospective, bservational study. Lancet 2019;393:2428-38.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen