Wetenschap

Hoe goed is onze probleemlijst? Hypertensieregistratie nader bekeken

Gepubliceerd
10 maart 2000

Samenvatting

Vraagstelling: Hoe volledig en correct is de hypertensieregistratie op de probleemlijsten van patiënten in vier huisartspraktijken uit één gezondheidscentrum?
Methode: Correctheid en volledigheid werden door de huisarts zelf bepaald op basis van een vergelijking van de probleemlijstregistratie met uitgiftegegevens betreffende antihypertensiva. Hiertoe werden de gegevens nagelopen van aIIe patiënten met hypertensie op de probleemlijst, evenals die van patiënten zonder een hypertensiecode op de probleemlijst aan wie wel antihypertensiva door de apotheek waren uitgegeven. Het berekenen van de sensitiviteit levert een indicatie op voor de volledigheid van de hypertensieregistratie op de oorspronkelijke probleemlijst; berekening van de positief voorspellende waarde geeft een indicatie van de correctheid van deze registratie.
Resultaten: De hypertensieregistratie op de oorspronkelijke probleemlijsten bleek voor 95 procent volledig en voor 97 procent correct.
Conclusie: Vergelijking met medicatie-uitgiftegegevens is een aantrekkelijke, eenvoudig uitvoerbare methode om de correctheid en volledigheid van de probleemlijstregistratie met betrekking tot hypertensie te bepalen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen