Nieuws

Hoe vaak komt een huidabces terug?

Gepubliceerd
4 januari 2016
Furunkels of huidabcessen komen regelmatig voor in de huisartsenpraktijk. Tot nu toe was het onduidelijk hoe vaak een furunkel of huidabces terugkomt. Nieuw onderzoek laat zien dat dit 10% is binnen een jaar.
De onderzoekers maakten gebruik van een Britse eerstelijnsdatabase met 11 miljoen patiëntgegevens. Ze identificeerden patiënten (n = 164.461) die tussen 1995 en 2011 de huisarts bezochten vanwege een abces of furunkel. Patiënten met hidradenitis suppurativa werden geëxcludeerd. Een recidief werd gedefinieerd als een consult wegens een abces of furunkel meer dan 21 dagen na het voorafgaande consult voor een abces of furunkel. Ook werden er gegevens over risicofactoren voor een recidief uit het huisartsenbestand gehaald.
De incidentie was hoger bij vrouwen (5,1/1000 persoonsjaren) dan bij mannen (3,9/1000 persoonsjaren) en hoger bij jongeren en mensen met een lage sociaaleconomische status. Als behandeling kreeg gemiddeld 70% van de patiënten antibiotica voorgeschreven, terwijl bij een minderheid (6,5%) incisie en drainage plaatsvond. Het recidiefpercentage was 10% na 1 jaar. Risicofactoren voor een recidief waren: obesitas, leeftijd ouder dan 30 jaar, diabetes, roken en voorafgaand antibioticagebruik.
Dit onderzoek is van belang voor de huisarts om een prognose te kunnen geven van de kans op een recidief bij een abces of furunkel. Opvallend is dat het gebruik van antibiotica een risicofactor is voor het ontwikkelen van een furunkel of abces. De auteurs denken dat dit komt door selectie van resistente huidbacteriën na antibioticagebruik. Overgewicht, roken en diabetes waren al bekende risicofactoren voor huidinfectie. Kortom, dit onderzoek voegt nuttige kennis over huidinfecties toe die nog ontbrak in de NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Shallcross LJ, et al. Incidence and recurrence of boils and abscesses within the first year: a cohort study in UK primary care. Br J Gen Pract 2015t;65:e668-76.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen