Nieuws

Hoe zat het ook alweer met gedragstherapie bij ADHD?

Gepubliceerd
20 maart 2023
In Nederland heeft 1 op de 20 kinderen een aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD). Ongeveer de helft van hen heeft later in het leven nog steeds last van ADHD-symptomen. Die veroorzaken het nodige ongemak. Gedragstherapie is bij ADHD de behandeling van eerste keuze, maar hoe effectief is die behandeling? H&W publiceerde hierover vorig jaar een artikel van Janke et al.
0 reacties

Door onrust en concentratieproblemen presteren mensen met ADHD vaak minder goed op school en op het werk. Daarnaast hebben gezinnen met kinderen met ADHD vaker problemen binnen de gezinsstructuur. Kinderen en adolescenten met ADHD hebben meer kans om een ongeluk te krijgen en lopen een hoger risico op ziekenhuisopname. Adolescenten met ADHD vertonen vaker seksueel risicovol gedrag en hebben een grotere kans op tienerzwangerschappen. Ook zijn patiënten met ADHD kwetsbaarder voor middelenverslaving.

Kinderen 

Bij kinderen en jeugdigen is gedragstherapie de behandeling van eerste keuze. Er is echter weinig (kwalitatief hoogwaardig) bewijs voor het effect van gedragstherapie op ADHD-symptomen. 

Voor (gezinnen van) kinderen met ADHD kan gedragstherapie de onderlinge relaties niettemin verbeteren en het gezin strategieën bieden om met de symptomen van ADHD om te gaan. Gedragstherapie voor ouders met kinderen met ADHD is zinvol wanneer de ouders onzeker zijn over de opvoeding of wanneer het kind zich agressief gedraagt.

Volwassenen 

Voor volwassenen met ADHD is cognitieve gedragstherapie (CGT) beschikbaar. Die behandeling helpt de patiënt niet alleen om met de symptomen om te gaan, maar ook om te compenseren voor functionele beperkingen. 

Het is niet aangetoond dat CGT voor volwassenen met ADHD de kwaliteit van leven op korte termijn verbetert. Voor de lange termijn wordt dit nog onderzocht.

Tot slot 

Gedragstherapie vereist betrokken en gemotiveerde patiënten en ouders. Zij moeten nieuwe structuren aanleren en deze implementeren in hun dagelijks leven.  

Bij de keuze voor of tegen CGT speelt de motivatie van de patiënt een belangrijke rol. De uiteindelijke keuze voor gedragstherapie moet worden gemaakt met oog voor de context van de patiënt.

Literatuur

  • Janke VC, et al. Hoe effectief is gedragstherapie bij ADHD? Huisarts Wet 2022;65(7):16-9.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen