Nieuws

Hoe zat het ook alweer met kinderen met koorts?

Gepubliceerd
20 december 2021
In de winter is het schering en inslag: kinderen met koorts. Koorts is de meest voorkomende reden om met kinderen naar de huisarts te gaan. Ze krijgen dan regelmatig antibiotica, terwijl dat niet altijd nodig is. Dat geldt niet alleen voor de dagpraktijk, maar vooral ook voor de huisartsenpost (HAP). Daarom ontwikkelden Limburgse huisartsen een voorlichtingsboekje met een ‘stoplichtsysteem’ dat huisartsen op de HAP kunnen gebruiken bij de voorlichting aan ouders. H&W berichtte eerder al over de positieve effecten van het boekje, maar de inhoud daarvan is nog altijd actueel.
0 reacties

We weten allemaal dat koorts meestal wordt veroorzaakt door een onschuldige (virus)infectie en dat afwachtend beleid daarbij in principe voldoende is. Toch krijgen nog altijd veel kinderen onnodig antibiotica voorgeschreven, vooral op de HAP. Wensen en verwachtingen van ouders spelen hierin een belangrijke rol. Daarbij gaat het om flinke aantallen: maar liefst een derde van alle contacten met kinderen op de HAP heeft te maken met koorts.  

Eefje de Bont en collega’s ontwikkelden daarom een voorlichtingsboekje met een ‘stoplichtsysteem’, dat huisartsen op de HAP kunnen gebruiken bij de voorlichting aan ouders van kinderen met koorts. Zij onderzochten ook het effect van dit boekje op het aantal voorschriften voor antibiotica, medicatie in het algemeen, (her)consulten en tevredenheid. De uitslag was positief: voorlichting in de vorm van een mooi vormgegeven boekje met een duidelijk stoplichtsysteem kan zorgen voor een vermindering van het aantal antibioticavoorschriften op de HAP. Daarnaast zijn ouders na gebruik van het boekje minder snel geneigd terug te komen voor dezelfde klachten. 

Meer weten?

Lees het onderzoek van Eefje de Bont et al. er nog eens op na. Zij won de NHG-Wetenschapsprijs 2019 met dit onderzoek. Lees ook het interview met Eefje de Bont.

Zie verder ook de NHG-Standaard Kinderen met koorts en Thuisarts.nl

Literatuur

  • De Bont E, et al. Een boekje brengt verbetering. Minder antibiotica bij kinderen met koorts op de HAP. Huisarts Wet 2019;62(6):14-8.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen