Nieuws

Hoe zat het ook alweer met lichttherapie?

Gepubliceerd
6 december 2021
De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. Dat vindt niet iedereen gezellig. Door het gebrek aan licht zijn er nogal wat mensen die lijden aan een winterdepressie. Eerder verscheen in H&W een nieuwsbericht over lichttherapie, een reguliere behandeling van winterdepressies. Lichttherapie lijkt daarnaast breder inzetbaar.
0 reacties

Lichttherapie kan bij winterdepressie de klachten doen afnemen, omdat hierdoor de biologische klok wordt ‘gereset’. Bij vrijwel alle depressieve patiënten is het bioritme verstoord. Daarom vroegen de auteurs zich af of lichttherapie de depressieve klachten ook kan verminderen bij volwassenen met een niet-seizoensgebonden lichte of matig ernstige depressie. Dat bleek inderdaad het geval te zijn.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van lichttherapie bij andere stemmingsstoornissen. Dit nieuwsbericht laat zien dat lichttherapie ook bij niet-seizoensgebonden depressie effectief kan zijn en veilig kan worden toegepast. Het bewijs daarvoor is weliswaar beperkt, maar de bijwerkingen zijn mild.

De NHG-Standaard Depressie adviseert alleen bij een winterdepressie te verwijzen voor lichttherapie, maar deze behandeling valt ook bij niet-seizoensgebonden depressies te overwegen. Dat is met name het geval als de medicijnen veel bijwerkingen geven, de reguliere behandeling onvoldoende effect heeft of bij contra-indicaties (zoals zwangerschap).

Meer weten? 

Lees het nieuwsbericht van Anne Bakker et al. er nog eens op na. Zie verder ook de NHG-Standaard Depressie en Thuisarts.nl.

Literatuur

  • Bakker A, Smelt A. Lichttherapie niet alleen voor winterdepressie. Huisarts Wet 2018;61(11):87.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen