Nieuws

Hoger risico op hand-, pols- en schouderklachten bij diabetes

Gepubliceerd
11 november 2019
Hand-, pols- en schouderklachten komen veel vaker voor bij patiënten met diabetes mellitus dan bij anderen. De prevalantie van bijvoorbeeld triggerfinger, contractuur van Dupuytren of het carpaletunnelsyndroom is ongeveer twee tot zes keer hoger bij diabeten dan bij niet-diabeten. Daarnaast hebben deze aandoeningen vaker een ongunstig beloop, zeker als patiënten niet goed zijn ingesteld. Dit onderzoek laat zien dat Nederlandse huisartsen niet altijd bewust zijn van dit risico.
0 reacties

Alabdali et al. bekeken in hun onderzoek de aandacht van 103 huisartsen uit verschillende zorggroepen in Limburg voor hand-, pols- en schouderklachten bij diabeten. De huisartsen waren goed op de hoogte van de bekende cardiovasculaire complicaties bij diabetes en controleerden daar ook actief op. Dat gold veel minder voor hand-, pols- en schouderklachten.

De onderzoekers vroegen bij verschillende aandoeningen of de aandoening een complicatie kon zijn van diabetes. Van de huisartsen dacht 51% niet of zeker niet dat diabetes een risicofactor was voor een frozen shoulder. Voor het carpaletunnelsyndroom was dit 38%, bij de contractuur van Dupuytren 48%, bij een triggerfinger 44% en voor cheiroarthropathy ten slotte 15%. Daarnaast gaven veel huisartsen ook aan niet te weten of diabetes een risicofactor was voor een van de bovenstaande aandoeningen.

De auteurs concluderen dat huisartsen niet bewust zijn van de risicofactor diabetes mellitus bij hand-, pols- en schouderklachten. In de NHG-Standaard Hand- en polsklachten en de NHG-Standaard Schouderklachten staat diabetes bij de individuele aandoeningen wel vermeld als een risicofactor, maar deze complicatie staat niet in de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2. Wellicht een zinvolle toevoeging in de toekomst.

Literatuur

  • Alabdali LAS, et al. Awareness of limited joint mobility in type 2 diabetes in general practice in the Netherlands: an online questionnaire survey. BMC Fam Pract 2019;20:98.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen