Nieuws

Hoger suïciderisico bij transgenders

Gepubliceerd
18 december 2019
In 2018 maakten 1829 Nederlanders een einde aan hun leven. Onder personen van 10 tot 30 jaar is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak (273 gevallen in 2018). LHBT’ers (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) zijn extra kwetsbaar doordat ze vaker te maken hebben met negatieve reacties, pesten en geweld. Amerikaanse onderzoekers keken naar het verschil tussen trans- en cisgenderjongeren, en binnen subgroepen van transgender, en het risico op suïcide.
0 reacties

De onderzoekers verrichten onder 14- tot 18-jarigen een dwarsdoorsnedeonderzoek met een online vragenlijst (n = 2020, van wie 1148 transgenderjongeren). Ze waren geïnteresseerd in geslacht en genderidentiteit (cisgender, transgender, non-binair) en de uitkomstmaten suïcidaliteit (inclusief passieve doodswens, suïcideplannen en daadwerkelijke pogingen) en automutilatie. Transgender houdt in dat de genderidentiteit of -expressie niet overeenkomt met het geboortegeslacht, bij cisgender is dat wel het geval. Bij non-binair is de genderidentiteit niet gebonden aan één geslacht.

Transgenderjongeren hadden een hoger risico op suïcidaliteit met oddsratio’s die variërenden van 1,65 voor een daadwerkelijke poging tot 2,66 voor passieve doodswens. In subgroepanalyses was het risico op suïcidaliteit en automutilatie verhoogd voor transgenderjongens en -meisjes en non-binaire jongeren met vrouwelijk geboortegeslacht. Jongeren die zichzelf als homo- of biseksueel beschouwden, hadden ook een hoger risico op suïcidaliteit, van zelfmoordgedachtes tot daadwerkelijke pogingen.

Transgenderjongeren, evenals non-binaire jongeren met vrouwelijk geboortegeslacht, hebben een hoger risico op suïcidaliteit. Nederlandse cijfers van 113 Zelfmoordpreventie onder LHBT-volwassenen zijn vergelijkbaar. LHB-volwassenen doen viermaal zo vaak een suïcidepoging (8% heeft ooit een poging gedaan) en transgenders zelfs vijf- tot tienmaal zo vaak. De helft van de LHB- en 70% van de transgendervolwassenen heeft ooit aan zelfmoord gedacht. Huisartsen kunnen een belangrijke rol spelen in het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van psychische problematiek en suïcidaliteit bij LHBT-jongeren. Hiernaar actief vragen op een open manier creëert voor jongeren een opening om het gesprek aan te gaan.  

Literatuur

  • Thoma BC, et al. Suicidality disparities between transgender and cisgender adolescents. Pediatrics 2019;144(5):e20191183.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen