NHG Forum

Huisarts op de fiets [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
5 oktober 2020
Karin Pouls, huisarts in Warnsveld: ‘Tussen 2010 en 2014 was ik huisarts in dunbevolkt Nieuw-Zeeland. Terug in Nederland ben ik incidenteel visites gaan doen op de fiets. In oktober neem ik een praktijk over en wil ik alles op de fiets gaan doen. Hoe doen andere huisartsen dat met visites, vroeg ik me af. En hoe bereid je je erop voor dat je tijdens een praatvisite ineens een oproep kunt krijgen voor reanimatie?
0 reacties

Pouls: ‘In het begin wilde ik voor spoedsituaties alles bij me hebben, maar ik merkte dat een beperktere spoeduitrusting ook genoeg is. Ik vraag me nog wel af wat het handigste is qua uitrusting. En wat voor soort fiets. Als spoedtas dacht ik eerst aan een gereedschapskistje dat op slot kan, waterdicht, in een mandje voorop, en dan achterop een NHG-tas. Of een rugzak, dat was een handige tip. Ik wil niet bij een praatvisite met een oude dame al die spoedspullen mee naar binnen sjouwen; dan zou ik het liefste die spoedtas gewoon achterop de fiets willen laten zitten.

De reacties op HAweb waren ontzettend leuk, met veel fotootjes van fietsen en diverse tassen. Huisartsen fietsen op van alles, van oude omafietsen zonder versnellingen tot prachtige e-bikes. Mijn vragen over de spoeduitrusting zijn nog niet allemaal opgelost, maar met mijn onderliggende vraag, ben je op tijd van A naar B als je visites op de fiets doet, ben ik een stuk op weg geholpen.’

Heeft u ook een vraag of opinie?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Mobielhouder

Ik heb een universele mobielhouder op mijn stuur zodat de gps kan helpen op minder bekende plekken. Een fietsmand voorop is niet sterk genoeg voor je dokterstas. Ik gebruik gewone fietstassen met hippe opdruk. Dat vinden patiënten vaak grappig en persoonlijk, maar het staat minder professioneel. Ik houd me droog met een wegwerpponcho als het echt regent. Niet milieuvriendelijk, wel praktisch en ik heb hem zelden nodig.

Huisarts in de provincie Utrecht

Scheef lopen

Voor op de fiets heb ik een rugzak gekocht; daarin heb ik alles inclusief spoedspullen. Het fietst prima. Ik vind tassen achterop de bagagedrager of fietstassen te veel gedoe. Ik stap af en loop meteen door. Ook handig als ik beide handen nodig heb: met mijn mobiel in de ene hand, deur openen met de andere hand. En prettig dat ik niet scheefloop van de tas.

Huisarts in Noord-Holland

Basics

In mijn kleine dorp probeer ik ook zo veel mogelijk op de fiets te doen, maar ben wel een mooiweerfietser. Als het slecht weer is, gebruik ik de auto, een elektrische. Ik heb een opoefiets met rek voorop. Daarop plant ik mijn dokterstas, klein formaat, met alleen de basics: saturatiemeter, thermometer, stethoscoop, bloeddrukmeter en wat ampullen en nitrospray.

Huisarts in Overijssel

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. De teksten zijn bewerkt: zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen