Nieuws

Huisartsen leren advance care planning bij dementerenden

Gepubliceerd
10 juli 2020
Naast zorg voor de kortetermijnproblemen bij dementerenden is ook het bespreken van advance care planning voor de langere termijn van belang. Dit kan het best gebeuren door een hulpverlener die de situatie kent en een vertrouwensband heeft met de oudere, zoals de huisarts. Een recent onderzoek laat zien dat huisartsen na een korte nascholing vaker wensen over het einde van het leven bespreken met demententeren en hun omgeving.
0 reacties

De onderzoekers rekruteerden 38 huisartsen uit verschillende praktijken in Nederland. Deze huisartsen werden opgedeeld in 2 groepen. De interventiegroep (19 huisartsen met 73 dementerenden) kreeg een training in advance care planning die bestond uit 2 interactieve trainingen van 3 uur. De controlegroep (19 huisartsen) leverde standaardzorg aan 67 dementerenden. 

Zes maanden na de interventie bleek uit dossieronderzoek dat advance care planning werd besproken bij 35 (49,3%) van de dementerenden in de interventiegroep en bij 9 (13,9%) van de dementerenden in de controlegroep (OR 1,99; p = 0,002).

Zestien van de 19 huisartsen in de interventiegroep en 7 van de 19 huisartsen in de controlegroep bespraken wensen over het levenseinde met hun dementerenden. Daarbij waren de meest besproken medische items reanimatie (43%) en wensen over ziekenhuisopnamen (31%), en het meest besproken  niet-medische item huisvesting (21%). 

Huisartsen bespreken vaak eindelevenswensen bij patiënten in de (pre)palliatieve fase. Dit onderzoek laat zien dat zij deze zorg ook vaker geven aan dementerenden als ze daartoe worden getraind.

Literatuur

  • Tilburgs B, et al. Educating Dutch general practitioners in dementia advance care planning. A cluster randomized controlled trial. J Am Med Dir Assoc 2019;21:837-42.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen