Nieuws

Huisartsenzorg door de ogen van de patiënt

Gepubliceerd
25 oktober 2018
Voor een goed consult zijn twee experts nodig: de patiënt (die meestal veel verstand heeft van zichzelf en minder van geneeskunde) en de dokter (die meer weet van geneeskunde en iets van de patiënt). Die experts moeten samenwerken. Wat is belangrijk in die samenwerking, welk gedrag van beiden maakt consulten van huisartsen effectief in de ogen van patiënten?
0 reacties

Deze intrigerende vraag was het uitgangspunt van een onderzoek onder ruim 6000 patiënten in 31 Europese landen dat werd uitgevoerd met een vragenlijst. Deze vragenlijst, de Patient Consultation Value Questionaire, werd hiervoor speciaal ontwikkeld. De respons was 97%.

Patiënten leggen een grote verantwoordelijkheid bij de dokter, naast diens medische kennis gaat het ook om de opstelling tijdens consulten. Patiënten willen graag als partner worden behandeld, waarbij hun vragen en voorkeuren op de voorgrond staan. Verder vinden patiënten een persoonlijke benadering belangrijk. Dat geldt ook voor continuïteit van zorg waarbij zijzelf verantwoordelijkheid dragen voor hun gezondheid, maar waarbij ook duidelijke afspraken worden gemaakt wanneer nieuw contact met de arts nodig is. Daarnaast vinden patiënten het gebruik belangrijk van nieuwe, technische mogelijkheden voor bijvoorbeeld informatie over de aandoening en behandelmogelijkheden. Als zeer storend ervaren zij interrupties door de telefoon of informatieverzameling door assistentes voorafgaand aan consulten.

De verantwoordelijkheden van patiënten zijn, in hun eigen ogen: eerlijk zijn over klachten, gezondheid, zelfmedicatie en psychologische problemen. Als tweede punt noemen zij: goede voorbereiding op het consult met bijvoorbeeld een lijst van klachten, een dagboek en een lijstje vragen. Andere belangrijke punten zijn het zorgvuldig inplannen van afspraken en eventuele begeleiders.

Deze uitkomsten zijn nuttig voor ons en onze discussie over de toekomst. Patiënten denken opvallend eensgezind over de continuïteit van zorg, het versterken van informatievoorziening, en tijd en aandacht voor de patiënt tijdens het consult zonder al te veel triage en bemoeienis vóór en tijdens het consult.

Literatuur

  • Mazzi MA, et al. Which patient and doctor behaviors make a medical consultation more effective from a patient point of view. Results from a European multicentre study in 31 countries. Patient Educ Couns 2018;101:1795-1803. DOI: 10.1016/j.pec.2018.05.019.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen