Nieuws

‘Huiselijk’

Gepubliceerd
10 maart 2009

Maanden achter elkaar gaat het goed. Aardige mensen, geen onvertogen woord. Maar dan is het opeens weer mis. Veel geschreeuw en gescheld, gegooi met deuren, rumoer tot diep in de nacht. Soms moet de politie eraan te pas komen. Als de rust is weergekeerd, wordt de schade opgenomen, een ruitje gerepareerd, beschadigd meubilair op straat gezet. Zij gaat naar buiten met een zonnebril, hoewel het weer daar geen aanleiding toe geeft.

Aandacht

Huiselijk geweld was lange tijd geen onderwerp voor dokters, maar het terrein van politie, maatschappelijk werk en een enkele sociale wetenschapper. De laatste decennia is de aandacht voor het onderwerp in de medische literatuur echter sterk toegenomen. Ter illustratie: het trefwoord ‘domestic violence’ werd pas in 1994 geïntroduceerd in MEDLINE. In de Web of Science-database komt de helft van de publicaties over dit onderwerp uit de afgelopen vijf jaar. In de Nederlandse medische tijdschriften is er nog minder aandacht voor het onderwerp. Het register van het NTvG over de periode 1857-2008 laat zien dat ‘mishandeling’ als trefwoord slechts negen keer werd toegekend en ‘partnergeweld’ slechts vier keer. In H&W lijkt het onderwerp wat meer aandacht te krijgen, maar vergelijken is lastig: veranderende terminologie maakt het moeilijk om een helder beeld te krijgen. Zo was de term ‘partnergeweld’ in de dertiende druk van Van Dale (1999) nog niet opgenomen.

Cijfers

In 2007 registreerde de politie in ons land 65.000 incidenten van huiselijk geweld. Dat zijn er 4 per 1000 inwoners, zo’n 10 per doorsnee huisartsenpraktijk. Deze registratie is ongetwijfeld een conservatieve schatting van het totaalaantal gevallen, onder meer door de geringe bereidheid van de betrokkenen om aangifte te doen. Lichamelijk geweld voert de boventoon, meestal gericht op de (ex-)partner. Slachtoffers zijn vooral vrouwen in de leeftijd van 25-45 jaar.

Huisarts

Wat is de rol van de huisarts? Die is natuurlijk afhankelijk van de vraag of het huiselijk geweld überhaupt onder zijn aandacht komt. In dat geval kan hij hulp bieden, door de weg te wijzen naar gespecialiseerde hulpverlening en zo de kans op herhaling te verkleinen. Daarbij gaat het niet alleen om de fysieke en emotionele schade voor het directe slachtoffer, maar ook om de gezinsleden. Als kind getuige zijn van huiselijk geweld is immers een belangrijke risicofactor voor problemen op volwassen leeftijd. Wat vinden vrouwen die te maken hebben met partnergeweld er eigenlijk van als dit onderwerp tijdens het spreekuur aan de orde komt? In deze aflevering van H&W publiceren we de resultaten van het onderzoek van Sylvie Lo Fo Wong. De ondertitel (‘praten helpt echt’) is veelzeggend. Lees en oordeel zelf.

Prijs

Later deze maand ontvangt Sylvie Lo Fo Wong de Corrie-Hermannprijs van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen. Ze krijgt de prijs voor haar onderzoek op het gebied van partnergeweld, de rol van de huisarts bij het signaleren ervan, en voor haar werk als huisarts in een Rotterdamse achterstandswijk. Proficiat, Sylvie! Hans van der Wouden

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen