Nieuws

H&W in maart: ‘Beter-niet-doen’-aanbevelingen in NHG-richtlijnen

Gepubliceerd
6 maart 2023
Onnodige diagnostiek kan belastend zijn, levert weinig voordeel op, verspilt middelen en kan zelfs schade toebrengen aan de patiënt. Dertig ‘beter-niet-doen’-aanbevelingen uit de NHG-richtlijnen kunnen huisartsen en patiënten bewustmaken van niet-gepaste zorg. H&W-redacteur Lisanne Stolwijk vindt de lijst erg stellig geformuleerd. In het redactioneel vraagt zij zich af: ‘Leidt het terugdringen van niet-gepaste zorg tot verbeterde kwaliteit van leven voor de patiënt?’
0 reacties

Direct starten met een uitgebreid laboratoriumpanel bij anemie kan winst opleveren in het verdere traject. Diagnostiek op basis van micro-, normo- en macrocytaire anemie kan misleidend zijn.

De oratie van hoogleraar Baudewijntje Kreukels gaat over gender- en geslachtsverschillen. ‘Ik denk dat huisartsen al heel veel goed doen in de begeleiding van mensen met genderdysforie.’

Het gianotti-crostisyndroom is een onschuldige virale aandoening, waarbij symmetrische huidafwijkingen optreden op wangen, billen en extremiteiten. Dit geneest (meestal) vanzelf.

Voorlichting en niet-medicamenteuze interventies staan centraal in de NHG-Standaard Bedplassen. De plaats van medicatie is verder beperkt tot alleen incidenteel gebruik. Ook is er meer aandacht voor adolescenten en volwassenen.

Nieuwsgierig geworden? Lees het maartnummer.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen