NHG Forum

Ík ben niet complex

Gepubliceerd
5 november 2019
Het is me al een aantal keer overkomen. Tijdens gesprekken met ouderen over optimale huisartsenzorg komt het gesprek op ouderen met complexe problematiek. Goede huisartsenzorg regelen voor deze groep is maatwerk. Wat zou het goed zijn als dit beter kan worden georganiseerd. En dan staat een van de oudere, wijze gespreksgenoten op. Ze kijkt mij fel aan. Ik voel me direct klein en verlegen. Zij legt me kort en krachtig uit dat zíj niet complex is. Wellicht zijn haar problemen complex, maar alleen voor de zorgverlener of voor mij als professor. Zelf ervaart ze dit helemaal niet zo. Of ik dus nooit meer wil spreken van ‘complexe ouderen’!
0 reacties

Oeps, kennelijk gebruik ik in mijn enthousiasme een verkeerde term. Deze voorgehouden spiegel zet me aan het denken. Huisartsen kennen ouderen met complexe problematiek, zoals ingewikkelde medische vraagstukken, of een stapeling van veel verschillende problemen. De vele systemen die erbij komen kijken, zoals richtlijnen, financiering en regelgeving, maken het huisartsenwerk complex. Wat te doen als personen met lastige problematiek niet passen in de ingewikkelde systemen? Dan komt het aan op stuurmanskunst, ontrafelen, creativiteit, cocreatie met de patiënt en vanzelfsprekend oplossingsgericht denken. Herkent u dit?

Het NHG-Congres ‘Relax, ’t is gewoon complex’ gaat over complexe zorg in de huisartsenpraktijk. Complexe systemen, complexe medische problemen; alles komt aan de orde. Wat aanvankelijk een complex thema leek, is door de congrescommissie 2019 in een spannend programma omgezet met een veelbelovend ‘relax’ in de titel. Tot ziens in Maastricht!

Jacobijn Gussekloo, hoogleraar Eerstelijnsgeneeskunde LUMC en voorzitter Verenigingraad NHG, schreef deze maand de gastcolumn

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen