Nieuws

Impact griepvaccin zal komende tien jaar groeien

Gepubliceerd
5 februari 2019
Elk jaar selecteert de huisarts patiënten die in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie in aanmerking komen voor de griepvaccinatie. Onderzoekers gingen het effect na van het huidige vaccinatieprogramma in de afgelopen elf jaar en zij voorspellen dat de impact van het vaccineren de komende jaren zal toenemen.
0 reacties

De onderzoekers gebruikten de NIVEL database om het aantal grieppatiënten te schatten. Zij berekenden, aan de hand van onder andere de rapportage van ‘griepachtige verschijnselen’ door huisartsen, de fractie positief op influenza geteste patiënten en het verwachte huisartsbezoek bij dergelijke klachten per leeftijdscategorie. De onderzoekers maten de effectiviteit van de griepvaccinatie aan de hand van het aantal voorkómen infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door griep, voor elk griepseizoen tussen 2003 en 2015 (uitgezonderd de pandemie in 2009). Hierbij hielden zij rekening met onder andere de overeenkomst tussen de virusstammen in het vaccin en de circulerende virusstam, de mate van viruscirculatie en de leeftijd, en de immuunrespons van de ontvanger.

Het mediane percentage grieppatiënten varieerde in de onderzochte periode van 3 tot 17%. Griepvaccinaties voorkwamen gemiddeld per jaar 13% van de infecties (95%-BI van 7,2 tot 19%), 24% van de ziekenhuisopnames (95%-BI van 16 tot 36%) en 35% van de sterfte door griep (95%-BI van 16 tot 50%). De onderzoekers deden een voorspelling tot het jaar 2025 en verwachtten dat het aantal ziekenhuisopnames ongeveer gelijk zal blijven. Door de vergrijzing zal de sterfte door griep stijgen, maar het aantal infecties zal dalen, omdat de verspreiding van het griepvirus in de oudere populatie minder is. Beperking van het onderzoek is het gebruik van berekende prevalenties en gebruik van simulatiemodellen.

De onderzoekers concluderen dat, ondanks de beperkingen, vaccineren voornamelijk werkt in het beschermen van de gevaccineerden tegen de griep. Meer aandacht voor het beperken van de verspreiding van het virus zou het aantal infecties nog meer kunnen laten dalen.

Literatuur

  • Backer JA, et al. The impact of influenza vaccination on infection, hospitalisation and mortality in the Netherlands between 2003 and 2015. Epidemics 2018 Oct 11;S1755-4365(17)30189-5. DOI: 10.1016/j.epidem.2018.10.001 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen