Nieuws

Informatieboekje bij thermometer klopt vaak niet

Gepubliceerd
1 september 2015
Koorts bij kinderen is een van meest frequente redenen om contact te zoeken met de huisarts. De meeste ouders hebben een thermometer in huis. Maar klopt de informatie die daarbij geleverd wordt wel? Onderzoek in Groot-Britannië laat zien dat dit meestal niet zo is.
De onderzoekers kochten in totaal 123 verschillende thermometers in supermarkten, apotheken en onlinewinkels. Uit de bijgeleverde boekjes haalden ze de instructies over het meten van de temperatuur, definitie van koorts en advies over de interpretatie en behandeling van een kind met koorts. Dit vergeleken ze met de NICE-richtlijn uit 2013 over kinderen met koorts.De meest geadviseerde plaatsen om de temperatuur te meten waren oksel, mond en oor. In de meeste boekjes (61%) stond geen informatie over de afkapwaarde voor koorts (≥ 38 °C). Ook gaf 90% van de boekjes geen advies over de interpretatie of behandeling. Van de boekjes die dat wel deden varieerde het advies van ‘neem contact op met uw dokter in geval van twijfel’ tot ‘u moet direct contact opnemen met een dokter ongeacht de temperatuur’. Ook werden er niet-bewezen behandelopties aangeraden, zoals het nemen van een koud bad om de temperatuur te doen dalen.
Dit onderzoek laat zien dat de meerderheid van de informatie in boekjes bij thermometers verkrijgbaar in Groot-Brittannië niet adequaat is. De NICE-richtlijn uit 2013 beveelt aan om bij kinderen &lt 5 jaar de temperatuur te meten in de oksel of het oor. De huidige NHG-Standaard Kinderen met koorts uit 2008 adviseert om rectaal te meten en eventueel in het oor. De richtlijnen in Groot-Brittannië en Nederland komen dus niet met elkaar overeen. Het zou interessant zijn om te bekijken waarom dat zo is. Ook zou het goed zijn om de kwaliteit van de bijgeleverde informatie van thermometers in Nederland eens te beoordelen.
Tobias Bonten

Literatuur

  • 1.Hernandez J, et al. Assessing the appropriateness of information on childhood fever in thermometer package leaflets: a systematic audit of thermometers available in the UK. Br J Gen Pract 2015;65:e366-71.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen