Nieuws

Ingezonden: Alarmbellen bij empathie

Gepubliceerd
28 maart 2018
Het artikel van Derksen et al. over empathie deed bij mij alarmbellen rinkelen. Het is een typisch voorbeeld van tekentafelgeneeskunde.
0 reacties

Het artikel van Derksen et al. over empathie deed bij mij alarmbellen rinkelen.1 Het is een typisch voorbeeld van tekentafelgeneeskunde. De auteurs veronderstellen dat je empathie aan kunt leren en dat empathie voor een dokter een conditio sine qua non is. Na bestudering van de literatuur is het zeer de vraag of je empathie kunt aanleren en of het een noodzakelijke kwaliteit is voor een arts. Vanzelfsprekend zijn interesse en aandacht dat wel, maar dat is niet hetzelfde als je obligaat verplaatsen in de gevoelens en emoties van de patiënt. Dat gaat te ver en is vaak volstrekt onnodig in de arts-patiëntrelatie. Het kan zelfs contraproductief werken. Het uitsluiten van minder empathische dokters voor de opleiding tot huisarts zal uiteindelijk mogelijk vergaande negatieve consequenties hebben voor het aanzien en vak van huisarts omdat er een selectie plaatsvindt van huisartsen op basis van soft skills. Daarmee dreigen noodzakelijke andere kerncompetenties van de huisarts verloren te gaan en zullen artsen die van nature minder empathisch zijn - maar op medisch, zakelijk of wetenschappelijk vlak uitstekende dokters - minder snel kiezen voor het prachtige vak van huisarts. Laten we ons niet te veel bezighouden met dit geneuzel, maar de grote lijnen in de gaten houden: namelijk het afleveren van goede (huis-)artsen: breed opgeleide, organisatorisch en communicatief sterke, maar ook kundige en geïnteresseerde artsen. Dappere dokters, die beslissingen durven te nemen, staan en opkomen voor hun vak en niet over zich heen laten lopen.

Derksen FAWM, Olde Hartman T, Bensing J, Lagro-Janssen A. Empathie, een kracht van de huisarts in gevaar? Huisarts Wet 2018;61(2):18-23.

Literatuur

  • 1.Institute of Medicine CoQoHCiA. Crossing the quality chiasm; a new health system for the 21st century. Washington DC, 2001.
  • 2.Van Weel C. De toekomst van de huisartsgeneeskunde revisited. Huisarts Wet 2017;9:456-9.
  • 3.Butalid L. Changes in doctor-patient communication in general practice. Utrecht: University of Utrecht, 2015.
  • 4.Elwyn G, Dehlendorf C, Epstein RM, Marrin K, White J, Frosch DL. Shared decision making and motivational interviewing: achieving patient-centered care across the spectrum of health care problems. Ann Fam Med 2014;12(3):270-5.
  • 5.Derksen F, Bensing J, Lagro-Janssen A. Effectiveness of empathy in general practice: a systematic review. Br J Gen Pract 2013;63(606):e76-84.
  • 6.Howick J, Steinkopf L, Ulyte A, Roberts N, Meissner K. How empathic is your healthcare practitioner? A systematic review and meta-analysis of patient surveys. BMC Medical Education 2017;17(1):136.
  • 7.Howick J, Rees S. Overthrowing barriers to empathy in healthcare: empathy in the age of the Internet. J Royal Soc Med 2017:141076817714443.
  • 8.Mercer SW, Reynolds WJ. Empathy and quality of care. Br J Gen Pract 2002;52 Suppl:S9-12.
  • 9.Riess H. Empathy in medicine-a neurobiological perspective. JAMA 2010;304(14):1604-5.
  • 10.Lombarts K. Professional performance voor artsen. Tussen tijd en technologie. Rotterdam: 2010 Uitgevers, 2016.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen