Nieuws

Injectie in de knie: van welke kant?

Gepubliceerd
2 februari 2012
Er zijn verschillende manieren om een injectie in de knie te geven, maar niet altijd resulteert dit ook in een intra-articulaire infiltratie.
Hermans et al. deden een literatuuronderzoek naar de meest accurate methode om daadwerkelijk in het kniegewricht te komen. Zij vonden 9 onderzoeken met in totaal 989 injecties in 463 knieën. De meest onderzochte methode (230 injecties) is de supero-laterale benadering: injectie lateraal van de bovenrand van de patella bij een licht gebogen been. Deze methode blijkt ook de meest accurate te zijn: 91% (95%-BI 84-99) van de injecties kwam in het gewricht zelf terecht. Een vergelijkbare benadering van lateraal naar midpatellair resulteerde in 85% (95%-BI 68-100) van de injecties in een intra-articulaire infiltratie. Injectie vanaf mediaal ter hoogte van de onderpool van de patella (knie in 90° flexie) was in 72% van de injecties accuraat (95%-BI 65-78).
De laterale benadering geeft dus de beste kansen om een injectie daadwerkelijk intra-articulair te geven. Deze methode wordt ook in het Handboek verrichtingen in de huisartsenpraktijk aanbevolen. Dit literatuuronderzoek doet geen uitspraak over de effectiviteit van de injecties. Het is een interessante vraag of een exacte intra-articulaire plaatsing van de naald essentieel is voor de effectiviteit van een steroïdinfiltratie. (Linda Bröker)

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen