Nieuws

Intermezzo’s als afscheid

Gepubliceerd
3 oktober 2020
Ferdinand Schreuder, 35 jaar huisarts in Delft en net met pensioen, bundelde zijn korte stukjes die hij vanaf 2001 met enige regelmaat publiceerde in dit blad. Intermezzo is een mooi afscheidsboekje.
0 reacties
Intermezzo
© F. Schreuder

In rake stukjes beschrijft de auteur hoe hij zijn praktijk uitoefende. Titels als ‘De hulpvraag bestaat niet’, ‘Teveel wetenschap’, ‘CVRM’, ‘Schuldgevoel’, ‘Privacy’, ‘Transparant’, ‘Regelzucht’ en ‘Shared decision making’ leiden ons door tientallen jaren huisartsgeneeskunde. Hij beschrijft de dominante opvattingen en gebruiken van ons allemaal. Er klinkt een buitenstaander door, maar vooral ook iemand die met veel liefde en inzet zijn vak heeft bedreven. Met zijn permanent kritische houding schrijft hij met veel respect over diegenen die de koers van de huisartsenzorg meebepaalden: zorgverzekeraars, NHG, huisartsenopleidingen en ook Huisarts & Wetenschap. In de inleiding zegt hij: ‘Terugkijkend zie ik dat er al 30-40 jaar zorgen zijn over de bedreigingen voor de kwaliteit van de gezondheidszorg, maar dat het er nu niet echt veel slechter aan toegaat dan 30-40 jaar geleden’.

Dit boekje leest makkelijk en is erg herkenbaar. Het is vooral een must voor aios en jonge huisartsen: het laat zien hoe je je eigen weg in dit mooie vak kunt vinden. Het is jammer voor zijn patiënten en collega’s dat hij met pensioen is. Het boekje is te bestellen via de mail. Doen!

WAARDERING: ●●●●●

F. Schreuder | Intermezzo | Uitgave in eigen beheer, 2020 | € 14,95 | Te bestellen via intermezzoboek@gmail.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen