Nieuws

Interventies bij SOLK lijken kosteneffectief

Gepubliceerd
25 januari 2019
Dossier
Medische interventies bij patiënten met SOLK, fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom en chronischevermoeidheidsyndroom lijken kosteneffectief. Dat is de conclusie van een recent literatuuronderzoek. Het onderzoek werd echter beperkt door de grote diversiteit van de interventies en verschillen in de tijdsduur van de onderzoeken en de gemeten uitkomsten.
0 reacties

SOLK, fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom en chronischevermoeidheidsyndroom gaan vaak gepaard met psychische stress, sociale isolatie en verminderde kwaliteit van leven. Daarnaast bestaat er bij deze patiënten het risico op fout-positieve uitslagen met mogelijk schadelijke vervolgonderzoeken of behandelingen tot gevolg die vaak hoge kosten met zich meebrengen. Om die reden analyseerden Nederlandse onderzoekers de kosteneffectiviteit van medische interventies bij deze patiëntengroep.

Zij selecteerden 39 onderzoeken, waarvan 30 onderzoeken economische evaluaties waren van 24 gerandomiseerde trials. Er zaten grote verschillen in het type interventie, bijvoorbeeld in medicatie, cognitieve gedragstherapie, mindfulness, begeleiding door de huisarts, verwijsbrief naar psychiater of ontspanningstherapie. Ook de groep patiënten varieerde tussen de onderzoeken: SOLK, fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom en chronischevermoeidheidsyndroom.

In het algemeen waren de interventies kosteneffectief: de verhouding tussen toename in kwaliteit van leven en de bijkomende kosten was beter in de interventiegroep, of de kosten lagen lager dan de gestandaardiseerde waarde van € 50.000 per extra levensjaar in goede gezondheid. Door de grote verschillen tussen de onderzoeken zijn er geen uitspraken te doen over de meest kosteneffectieve interventie per aandoening, maar groepsinterventies bij SOLK en fibromyalgie leken effectiever dan individuele interventies. De huidige NHG-Standaard SOLK adviseert een stapsgewijze aanpak van niet-invasieve interventies. Mogelijk dat groepstherapieën na toekomstige onderzoeken hierin een prominentere rol krijgen.

Literatuur

  • Wortman MSH, et al. Cost-effectiveness of interventions for medically unexplained symptoms: a systematic review. PLoS ONE 2018;13(10):e0205278.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen