Nieuws

Ivo Smeele nieuwe hoofdredacteur H&W

Gepubliceerd
7 oktober 2016
Per 1 oktober 2016 is Ivo Smeele de nieuwe hoofdredacteur van Huisarts en Wetenschap. Een kleine stap binnen het NHG, van implementatie naar bureauredactie H&W. Maar voor Ivo een nieuwe uitdaging waar hij met veel enthousiasme aan is begonnen. Ivo volgt Just Eekhof op, die dit voorjaar afscheid nam.
Ivo Smeele is huisarts in Eindhoven en al ruim 25 jaar bij het NHG betrokken in diverse functies, van medevormgever van het standaardenbeleid en auteur van NHG-Standaarden, tot hoofd van de afdeling Implementatie. ‘Ik wil deze betrokkenheid graag voortzetten in de functie van hoofdredacteur H&W. Samen met de redactiecommissie en bureauredactie wil ik de uitdaging aangaan om een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het wetenschappelijke tijdschrift van het NHG. Zowel inhoudelijk als wat betreft verschijningsvorm’, aldus Ivo. ‘H&W heeft de laatste jaren grote stappen gezet en wordt door de lezers hoog gewaardeerd. Vorig jaar scoorde H&W in de ledenraadpleging een 7,9. De lezers benoemden in die raadpleging echter ook aandachtspunten zoals omvang, mogelijkheden om snel informatie te verzamelen, eenrichtingsverkeer en taaiheid. In mijn visie is daarom verdere aanscherping aan de eisen van deze tijd en de wensen van de toenemend digitaal georiënteerde en gesegmenteerde doelgroep noodzakelijk.’

Inhoud en verschijningsvorm

‘Wat betreft inhoud dient H&W het platform te zijn en te blijven voor onafhankelijke wetenschap’, vindt Ivo. ‘Een andere belangrijke functie is het ondersteunen van het werken in de dagelijkse klinische praktijk. Daarnaast fungeert het blad als bindmiddel voor de vereniging NHG.’ Hij vindt de visie van de British Medical Journal een voorbeeld van hoe een aan een professie en kennisinstituut zoals het NHG gelieerd tijdschrift kennis kan verspreiden: “to publish rigorous, accessible and entertaining material…”.
Het verder ontwikkelen van de verschijningsvorm is volgens Ivo de grootste uitdaging. Wenkend perspectief is een digitaal wetenschappelijk en op de praktijk gericht multimediaal nieuwsmedium. Het vertrouwde papieren maandblad is dan de condensatie, het naslagwerk en het tastbare product van het communiceren met de leden over wetenschap en praktijk door de maand heen.
De komende tijd wil Ivo veel luisteren naar lezers, auteurs, de makers van H&W en leren van andere succesvolle tijdschriften. ‘Op basis van een gezamenlijk gedragen plan kunnen we dan stappen zetten. Volgend jaar bestaat H&W 60 jaar, hopelijk hebben we dan een voor de lezers eerste zichtbare stap gezet!’
Susan Umans

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen