Nieuws

Jan van Esprijs 2019

Gepubliceerd
30 juli 2019
Jan van Es was de eerste hoogleraar huisartsgeneeskunde. De naar hem vernoemde prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een aios in opleiding tot huisarts voor de beste CAT (Critically Appraised Topic). Een CAT is een snelle methode om evidentie uit de literatuur te gebruiken voor een probleem uit de dagelijkse praktijk. De voordelen van een CAT boven een systematisch literatuuroverzicht zijn - behalve de koppeling aan de praktijk- de compactheid en actualiteit.
0 reacties

De jury bestaande uit Henk Schers, Marianne Dees en Henk van Weert, selecteerde met grote eensgezindheid de beste drie CAT’s voor een voordracht op de NHG-Wetenschapsdag (van de slechts acht inzendingen). Daarbij hebben we vooral gelet op de relatie met de praktijk en de kritische beschouwing van de gevonden literatuur.

1. Marlieke Vos (LUMC, Leiden) - Lidocaïnespray voorafgaand aan IUD-plaatsing.

2. Annabel Jonkheijm (Erasmus MC, Rotterdam) - D-mannose bij recidiverende urineweginfecties.

3. Nicole Petrus (Amsterdam UMC, locatie AMC) - Braken, of breken met de richtlijn? Ondansetron voor gastro-enteritis bij kinderen.

Van deze drie kon Marlieke Vos haar CAT niet presenteren, omdat zij net een week voor de Wetenschapsdag was bevallen. Gefeliciteerd! Petra van Peet nam haar rol buiten mededinging over. De publieksprijs voor de beste performance ging naar Nicole Petrus voor haar CAT over ondansetron. Annabel Jonkheijm (D-mannose) won de Jan van Esprijs 2019: een legpenning en een cheque van 1000 euro. Van harte gefeliciteerd allebei.

Annabel Jonkheijm ontvangt uit handen van hoofd huisartsopleiding Erasmus MC John van Ochten de Jan van Esprijs-penning en bloemen voor haar CAT D-mannose bij recidiverende urineweginfecties.
Annabel Jonkheijm ontvangt uit handen van hoofd huisartsopleiding Erasmus MC John van Ochten de Jan van Esprijs-penning en bloemen voor haar CAT D-mannose bij recidiverende urineweginfecties.

Annabel Jonkheijm ontvangt uit handen van hoofd huisartsopleiding Erasmus MC John van Ochten de Jan van Esprijs-penning en bloemen voor haar CAT D-mannose bij recidiverende urineweginfecties

De genoemde CAT’s zijn te vinden op nhgwetenschapsdag.nl. De CAT over D-mannose is reeds gepubliceerd in H&W, de CAT’s over lidocaïnespray en ondansetron nog niet.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen