Nieuws

Jan van Esprijs voor aios Davith de Vries

Gepubliceerd
6 juli 2018
Met zijn critically appraised topic (CAT) ‘Geen antibiotica bij ongecompliceerde diverticulitis: een veilige optie?’ heeft Davith de Vries, aios aan UMC Groningen, de Jan van Esprijs gewonnen. De Jan van Esprijs, bedoeld om de band te versterken tussen wetenschap en de praktische toepasbaarheid daarvan, wordt jaarlijks uitgereikt aan een huisarts in opleiding. De Vries wist overtuigend en helder duidelijk te maken dat het geen zin heeft om preventief antibiotica tegen perforatie te geven bij diverticulitis.
0 reacties
Davith de Vries wint Jan van Esprijs
Juryvoorzitter Victor van der Meer reikt Jan van Esprijs uit aan Davith de Vries

Een diverticulitis verloopt meestal goedaardig en is self-limiting. De meest voorkomende complicatie is echter geperforeerde diverticulitis, die kan zorgen voor een acute buik. Er is veel geprobeerd om deze complicatie te voorkomen, onder andere met antibiotica. Die lijken nu overtuigend niet van toegevoegde waarde te zijn. Met zijn literatuuroverzicht toonde De Vries aan dat een conservatieve behandeling van ongecompliceerde diverticulitis veilig is en niet onderdoet voor antibiotische behandeling. Bovendien vermijd je de bijwerkingen en resistentie die antibiotica tot gevolg kunnen hebben. De NHG-Standaard Diverticulitis adviseert om diverticulitispatiënten zonder aanwijzingen voor complicaties thuis te behandelen zonder antibiotica. Dit advies blijft dus overeind, maar nu met aanmerkelijk betere onderbouwing.

De Vries maakt wel de kanttekening dat we als huisarts we niet de diagnostische middelen hebben om complicaties van diverticulitis met eenzelfde zekerheid uit te sluiten als in de tweede lijn. Blijf dus letten op patiënt- en contextfactoren, zorg voor actief vervolgen, geef vangnetadviezen en verwijs tijdig bij een verslechterend beloop.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen