Nieuws

Kefir, limoensap en okra bij DM2

Gepubliceerd
24 juni 2019
Bij Nederlanders met diabetes type 2 en een niet-westerse migratieachtergrond kunnen culturele achtergronden de dieetadviezen in de weg staan. Gastvrijheid is belangrijk en de familie verwerpt gemakkelijk adviezen over goede voeding. Verder verwachten deze patiënten vaak een meer directieve, technische aanpak van een diëtist. Dat blijkt uit een onderzoek onder migranten.
0 reacties

Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond hebben vaker diabetes type 2 (DM2) dan autochtone Nederlanders en de diabeteszorg is bij hen minder effectief. Ook is bekend dat cultuur een sterke invloed heeft op voeding. Jager et al. keken in een kwalitatief onderzoek onder migranten met DM2 uit Turkije, Marokko, Irak en Curaçao naar de opvattingen en ervaringen van deze patiënten over dieetzorg en gezonde voeding in 12 semigestructureerde interviews.

De respondenten wisten dat zij bij diabetes op koolhydraten en vetten moesten letten en meer moesten bewegen. Toch sprak dieettrouw niet vanzelf. Culturele gewoonten bepaalden in belangrijke mate hun eetpatroon en opvattingen over gezonde voeding. Dit kwam tot uiting in hun mening over gezonde voeding, zoals het idee dat bulgur beter is voor diabetespatiënten dan rijst, en over producten die een gunstig effect zouden hebben op diabetes zoals kefir, limoensap met knoflook en okra.

De respondenten onderstreepten ook het belang van gastvrijheid, gezamenlijk eten en de gewoonte te eten tot je voldaan bent als reden voor dieetontrouw. Dieettrouw tijdens vakanties in het land van herkomst werd vaak als onmogelijk beschouwd.

Daarnaast verwachtten de respondenten een meer directieve, technisch medische dieetbegeleiding. Dit sluit aan bij andere onderzoeken over zorgvoorkeuren van migranten die de medische cultuur in het land van herkomst weerspiegelen.

Uit het onderzoek blijkt dat het uitvragen van eetcultuur, eetpatronen, opvattingen over gezonde voeding en verwachtingen over de rol van de diëtist kan bijdragen aan effectievere diabeteszorg bij patiënten met een niet-westerse migratieachtergrond.

Literatuur

  • Jager MJ, et al. Views and experiences of ethnic minority diabetes patients on dietetic care in the Netherlands – a qualitative study. Eur J Public Health 2018;29:208-13.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen