Praktijk

Kennistoets: HPV-infectie en vaccinatie

Gepubliceerd
6 februari 2019
Toets uw kennis.
0 reacties

1. Welk percentage van de bevolking raakt tijdens het actieve seksuele leven besmet met één of meer subtypes van het humaan papilloma virus (HPV)?

a. 40%

b. 60%

c. 80%

 

2. In 80% van de gevallen wordt een HPV-infectie door het lichaam geklaard. Gemiddeld duurt dit één tot twee jaar. In 10 tot 20% van de gevallen is er sprake van een persisterende infectie. Welk percentage hiervan ontwikkelt zich in de jaren daarna tot cervixcarcinoom?

a. 1 tot 2%

b. 5 tot 10%

c. 15 tot 20%

 

3. Van een aantal factoren is bekend dat het, bij aanwezigheid van HPV, de kans op het ontwikkelen van cervixcarcinoom vergroot, zoals gebruik van orale anticonceptiva. Van welke onderstaande factoren is daarnaast een sterke invloed bekend?

a. Alcoholgebruik

b. Overgewicht

c. Roken

 

4. HPV is sterk geassocieerd met cervixcarcinoom. Met welke vorm van kanker is HPV nog meer sterk geassocieerd?

a. Anuscarcinoom

b. Keelcarcinoom

c. Peniscarcinoom

d. Vulvacarcinoom

 

5. Valerie, 17 jaar, komt op het spreekuur met een vraag over anticonceptie. Ze blijkt al een aantal keer onbeschermd te hebben gevreeën. Tijdens het consult brengt de huisarts vaccinatie tegen HPV ter sprake. Valerie vraagt of een eventuele bestaande HPV-infectie ook sneller verdwijnt door vaccinatie. Welk antwoord is correct?

a. Ja

b. Nee

 

6. Valerie vraagt ook of vrijen met een condoom beschermt tegen besmetting met het HPV-virus. Welk antwoord is juist?

a. Ja, dit biedt volledige bescherming.

b. Nee, dit biedt geen volledige bescherming.

 

7. Aios en opleider bespreken het actief aanbieden van het HPV-vaccin aan ongevaccineerden tijdens het soa-consult. De aios vraagt zich af hoe effectief het is om te vaccineren tijdens de seksueel actieve periode, ten opzichte van vaccineren vóór de seksarche. Welk antwoord is correct?

a. Dit is net zo effectief.

b. Dit is minder effectief.

c. Dit is niet effectief.

 

8. Moeder komt met Anna, 16 jaar, op het spreekuur. Moeder heeft destijds besloten Anna niet te laten vaccineren tegen HPV, maar Anna heeft nu aangegeven toch ingeënt te willen worden. Ze is seksueel actief. Moeder heeft gelezen dat de vaccinatie bij 13 jaar bestaat uit twee prikken, met een half jaar ertussen. Geldt dit ook voor Anna?

a. Ja, dit geldt voor iedereen die zich laat vaccineren, ongeacht de leeftijd en seksuele status.

b. Nee, Anna krijgt drie vaccinaties omdat ze seksueel actief is.

c. Nee, Anna krijgt drie vaccinaties omdat ze ouder is dan 15 jaar.

De kennistoets is gemaakt door Anne Klijnsma, huisarts en toetsdeskundige. Over vragen en antwoorden wordt niet gecorrespondeerd.

Gebruikte bronnen

  1. Nouwens J, Teunissen D, Lagro-Janssen T. Wat de huisarts moet weten over de HPV-vaccinatie. Huisarts Wet 2019;62:10.1007/s12445-018-0400-0.
  2. Thuisarts.nl. Mijn dochter heeft een uitnodiging gekregen voor de HPV-prikken.
  3. RIVM. HPV-vaccinatie bij 13 jaar.

Antwoorden

1c / 2a / 3c / 4a / 5b / 6b / 7b / 8c

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen