Praktijk

Kennistoets: vragen

Gepubliceerd
4 juni 2014
Mevrouw Elders, 82 jaar, komt met een artikel uit de krant naar de huisarts. Het artikel gaat over maculadegeneratie en de doorbraak in de behandeling met angiogeneseremmers. Mevrouw Elders heeft al twee jaar een droge vorm van leeftijdgebonden maculadegeneratie in haar linkeroog. Ze overweegt een second opinion, omdat haar oogarts niet met haar over deze behandeling heeft gesproken. De huisarts legt uit (1) dat angiogeneseremmers gebruikt worden in de behandeling van de natte vorm van maculadegeneratie en (2) dat er geen behandeling is voor de droge vorm van maculadegeneratie.
1. De uitleg bij (1) is correct.
2. De uitleg bij (2) is correct.
3. Angiogeneseremmers bij maculadegeneratie worden intraveneus toegediend.
Op het spreekuur van de huisarts komt de zus van Miranda. Miranda, 22 jaar, heeft schizofrenie. Wegens overlast in de buurt is er al vaak over haar geklaagd. Haar zus vraagt of de huisarts haar niet gedwongen kan laten opnemen. Ze maakt zich zorgen over de veiligheid van Miranda. Portiekbewoners van Miranda zijn de laatste tijd verbaal agressief tegen haar en dreigen ook om Miranda iets aan te doen in verband met de nachtelijke geluidsoverlast (zeer harde muziek en schreeuwen). De huisarts zegt dat gedwongen opname in een acute situatie mogelijk is met een inbewaringstelling (IBS), maar niet op grond van de genoemde problemen met omwonenden. Omdat, zo vertelt de huisarts, (1) agressie van de omgeving door haar gedrag niet behoort tot de gevaarscriteria. Verder zegt de huisarts dat (2) de burgemeester een IBS bekrachtigt.
4. De informatie na (1) is correct.
5. De informatie na (2) is correct.
Mevrouw De Wert, 48 jaar, komt op het spreekuur omdat zij sinds enkele dagen last heeft van een pijnlijke rode streng op haar linkeronderbeen. Ze voelt zich niet ziek. De huisarts stelt de diagnose tromboflebitis en vertelt haar dat deze klachten normaliter (1) binnen een week spontaan verdwijnen. Hij schrijft een recept voor een (2) NSAID om het herstel te bespoedigen en adviseert (3) compressie met een elastisch windsel ter verlichting van de klachten en om de kans op uitbreiding of lokaal recidief te verminderen.
6. De uitleg bij (1) is correct.
7. De uitleg bij (2) is correct.
8. De uitleg bij (3) is correct.
Mark, 18 jaar, heeft al jaren last van acne. Hij komt nu op het spreekuur van de huisarts omdat de acne niet reageert op de derde behandeling: benzoylperoxide 10% in combinatie met doxycline per os. Bij onderzoek vindt de huisarts diverse papulopustels en ook enkele abcessen. Er lijkt al sprake van littekenvorming op de rug. De huisarts stelt de diagnose acne conglobata en stelt voor om (1) isotretinoïne oraal voor te schrijven. Zij legt uit (2) dat dit het effectiefst is in combinatie met benzoylperoxide.
9. Het beleid van de huisarts na (1) is correct.
10. De uitleg bij (2) is correct.
De antwoorden staan op pagina 332.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen