NHG Forum

Kijk op het vak [Column Rob Dijkstra]

Gepubliceerd
7 mei 2019
Met plezier lees ik de serie van Ellen de Visser in de Volkskrant over de patiënt die je kijk op het vak heeft veranderd. Ik durf te wedden dat u allemaal wel een voorbeeld kunt noemen.
0 reacties

U kent hem wel, die patiënt die alle cholesterolverlagende middelen al had gehad en van alles last had. Samen besloot je om alleen het dieet te hanteren en een iets te hoge LDL-waarde te accepteren.

Onze richtlijnen helpen ons goed op weg, maar helpen ons niet altijd bij elke individuele patiënt. Nou bleek bij deze patiënt, die al meer dan tien jaar diabetes had, dat hij het liefst helemaal geen pillen meer wilde slikken als dat niet echt noodzakelijk was. Hij vroeg zich af of er meer mogelijk was dan de huisarts en de praktijkondersteuner konden bieden. Hij had namelijk gehoord van keerdiabetesom, waarmee je door je leefstijl actief aan te pakken, van de diabetes af zou kunnen komen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er gevoelsmatig niet veel van verwachtte, maar verwees mijn 70-jarige patiënt toch naar een diëtiste die actief met patiënten aan de slag gaat met dieet en leefstijl. Tot mijn steeds verder stijgende verbazing kon ik in de twee jaren daarna de medicatie met meneer stap voor stap afbouwen totdat hij zonder medicatie een goede instelling behield.

De patiënt die je kijk op het vak heeft veranderd, was voor mij deze patiënt die me leerde dat het goed is om het spoor van de patiënt te volgen tot het tegendeel bewezen is. Maar ik leerde ook hoe belangrijk luisteren naar de patiënt is, waarbij we het evidencebeest af en toe in zijn hok moeten laten en we nog meer mogen inzetten op ondersteunde zelfzorg.

Rob Dijkstra – bestuursvoorzitter NHG

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen