Nieuws

Kinkhoestbacterie daadwerkelijk veranderd

Gepubliceerd
10 augustus 2002

De afgelopen jaren is de incidentie van kinkhoest flink gestegen. Aan patiënten vertellen we dat de bacterie veranderd is en dat het vaccin daardoor niet zo goed helpt. Die veronderstelling blijkt te kloppen. De bacteriestammen van patiënten met kinkhoest tussen 1949 en 2000 werden vergeleken met de stammen die gebruikt worden voor het whole cell-vaccin. De genetische fingerprints van bacteriën uit het prevaccinatietijdperk en de bacteriestammen van nu blijken flink te verschillen. De stammen die we nu aantreffen, maken ook meer pertussistoxine aan dan hun voorgangers. Dat heeft niet alleen consequenties voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins, maar ook voor de huidige niet-gevaccineerde patiënten. De nu gebruikte acellulaire vaccins stemmen overigens ook nog niet geheel overeen met de huidige stammen. (JZ)

De berichten, commentaren en reacties in de rubriek Journaal richten zich op de wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van de huisartsgeneeskunde. Bijdragen van lezers zijn welkom (redactie@nhg-nl.org). De bijdragen in deze aflevering zijn van Peter Lucassen en Joost Zaat.

Literatuur

  • 0.Van Loo I. Vaccin-driven evolution of Bordetella pertussis. Change in population structure and strain fitness [Proefschrift]. Utrecht: Universiteit Utrecht, 2002.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen