Nieuws

Kleine kwalen bij ouderen

Gepubliceerd
8 maart 2021
Dit boek plaatst de ‘kleine’ kwalen in de context van de oudere en heeft daarmee duidelijk een eigen kleur. De auteurs hebben aandacht voor comorbiditeit en behandeladviezen naast medicatie. Het is overzichtelijk geschreven en bevat evidence en practice based informatie. Daardoor is het goed te gebruiken in de spreekkamer en bij de visites in het woonwijkcentrum of verpleeghuis. Het boek is ook geschikt in de opleiding van huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en physician assistants.
0 reacties
Kleine Kwalen
© Bohn Stafleu van Loghum, 2020

De opzet van dit boek is hetzelfde als in alle andere delen van de succesvolle reeks over kleine kwalen. Nieuw zijn de kopjes ‘Overwegingen bij comorbiditeit’ en ‘Aandachtspunten bij de verzorging’ (in elk hoofdstuk). Bij etiologie vermelden de auteurs intrinsieke en extrinsieke factoren. De opzet helpt om op gestructureerde wijze dingen uit te vragen en een goed stappenplan te maken. De brede kijk op ouderen met hun problemen blijkt ook uit hoofdstukken over eenzaamheid, ouderenmishandeling en middelenmisbruik. Als illustratie en extra’s zijn er foto’s (zoals een fout gehechte scheurwond), vragenlijsten (bij eenzaamheid) en tabellen (zoals medicatie die een loopneus kan veroorzaken).

De titel van het hoofdstuk is vaak een diagnose (bijvoorbeeld lentigo solaris) en soms een symptoom (bijvoorbeeld verslikken). Voor gebruik in de spreekkamer is het prettig te beginnen bij een symptoom, omdat bij veel geriatrische syndromen de klachtenpresentatie aspecifiek is. Wat mij betreft kunnen er in de toekomst meer hoofdstukken over symptomen bij en hoeft de alledaagse kwaal niet klein te zijn. Een kwetsbare oudere is niet altijd gebaat bij verwijzing naar de tweede lijn en daarom is extra kennis van symptomatologie nodig om een goede afweging te maken. Als huisarts kan ik ondertussen goed vooruit met de 60 pareltjes van hoofdstukken in deze editie.

Dit boek is een aanrader voor huisartsen (in opleiding), specialisten ouderengeneeskunde, POH’s-ouderenzorg en physician assistants. Ga de uitdaging aan, lees het boek en ontdek of er nieuwe behandelingen zijn voor oude kwalen, zodat de oudere daar alle dagen minder last van heeft.

 

WAARDERING: •••••

Just Eekhof, et al. Kleine kwalen en alledaagse klachten bij ouderen | Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2020 | Tweede druk | 362 pagina’s | € 54,95 | ISBN 9789036825481.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen