Nieuws

Kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren

Gepubliceerd
31 januari 2020
Dit boek is een welkome toevoeging aan de populaire ‘Kleine kwalen’-reeks. Een fraai vormgegeven overzicht van de meest voorkomende aandoeningen bij zwangeren waar een huisarts mee te maken kan krijgen. Het is een onmisbaar standaardwerk voor de huisarts (in opleiding) en zeer bruikbaar voor verloskundigen en gynaecologen (in opleiding).
2 reacties
Kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren
Kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren
© BSL

In de afgelopen decennia is het aantal verloskundig actieve huisartsen fors afgenomen. Waar de zorg voor zwangeren door huisartsen voorheen vanzelfsprekend was, is dat nu voor wat betreft het begeleiden van zwangerschap en kraambed zeldzaam geworden. Hiermee dreigt ook de kennis over ziekten bij zwangeren te verdwijnen. De beperkte aandacht voor zwangerschapsgerelateerde aandoeningen in de geneeskunde- en huisartsopleiding ligt hier mede aan ten grondslag. Maar huisartsen zullen nog steeds regelmatig geconfronteerd worden met zwangeren die zich melden met medische klachten. Het is dan goed om terug te kunnen vallen op een naslagwerk dat gebaseerd is op wetenschappelijke kennis, waarbij de NHG-Standaarden leidend zijn.

Het boek bevat 54 hoofdstukken, verdeeld over zeven delen: Algemeen, Huid, Hoofd, Buik, Bewegingsapparaat, Medicamenteuze adviezen en Na de bevalling. Er is dus ook aandacht voor de preconceptionele- en postpartumperiode. De opbouw van de hoofdstukken volgt de bekende opzet uit H&W: elk hoofdstuk begint met kernpunten, waarna de presentatie door de patiënt aan bod komt, gevolgd door een uitwerking van de problematiek inclusief het te volgen beleid. De titel is, gelukkig, enigszins misleidend. Er is ook aandacht voor potentieel ernstige aandoeningen, zoals pre-eclampsie, HELLP, cholestase en GAS-infecties. Het enige minpunt (en daarom geen vijf sterren) is dat de online versie helaas alleen beschikbaar is als afzonderlijk abonnement. Bij beleidsaanpassingen, zoals de recente invoer van kinkhoestvaccinatie bij zwangeren, kan de informatie in het boek achterlopen bij de actualiteit.

Kleine kwalen zwangerschap
Kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren
© BSL

WAARDERING: ●●●●○

Eekhof J, Scherptong-Engbers MJ, Bruggink SC, Bonten TN, Kruis AL. Kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2019 | 321 pagina’s | Prijs € 54,95 | ISBN 9789036824064

Reacties (2)

email_registra… 6 februari 2020

Dank voor het bespreken van ons nieuwe boek ‘Kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren’ in H&W. In de bespreking staat een fout die ons de 5 sterren kost. De recensent schrijft “Het enige minpunt (en daarom geen vijf sterren) is dat de online versie helaas alleen beschikbaar is als afzonderlijk abonnement”. Dat klopt niet want het maakt wel deel uit van een volledig abonnement. Zie: https://www.kleinekwalen.nl/abonneren/. De lezers worden ten onrechte verkeerd geinformeerd. Het is erg jammer dat dit niet meer is terug te draaien.

Marco Neeteson 4 maart 2020

Zover ik kan nagaan is er bij de aanschaf van het boek geen online abonnement inbegrepen. Dit moet apart besteld worden tegen dezelfde prijs als die van het boek. Een online-abonnement is wel beschikbaar, zowel voor dit boek alleen als ook voor alle kleine kwalen tezamen. Er zullen mijns inziens weinig lezers zijn die zowel het fysieke boek als het online-abonnement willen aanschaffen. Mocht ik het fout hebben en het online-abonnement inbegrepen zijn in de kostprijs van het boek dan verneem ik dat graag. Bij andere boeken die ik in mijn bezit heb, o.a. over echografie, zijn de extra data gratis online beschikbaar d.m.v. een aan het boek toevoegde code.
In mijn beschrijving heb ik helder aangegeven dat het boek absoluut de moeite waard (een must) is voor alle huisartsen en huisartsen in opleiding, evenals voor verloskundigen (i.o.) en gynaecologen i.o. Maar sommige informatie verandert snel en dan is het prettig om wijzigingen, welke online gemakkelijk en snel gedaan kunnen worden, eenvoudig en vlot beschikbaar te hebben, ook wanneer gekozen is voor de boekvorm.

Verder lezen