Nieuws

Koelen bij sporten

Gepubliceerd
6 augustus 2018
Een toenemende lichaamskerntemperatuur bij sporten kan een negatieve invloed hebben op sportprestaties en kan leiden tot oververhitting. Koelingstechnieken voor, tijdens en na inspanning kunnen stijging van de lichaamskerntemperatuur beperken en daarmee sportprestaties bevorderen. Daarom gingen onderzoekers na welke koelingstechniek het best werkt. Resultaat: een combinatie van koelmethodes.
0 reacties

De auteurs van deze beschrijvende review bekeken onderzoeken met verschillende koeltechnieken, inspanningsprotocollen, type inspanning en omgevingsfactoren (temperatuur, vochtigheid). Zij berekenden vervolgens welke koeltechniek het meest effect had. De verbetering van sportprestaties werd uitgedrukt in een percentage.

Koeling voor inspanning gaf een verbetering van 5,7% op sportprestaties. De effectiefste koelmethode voorafgaand aan inspanning was een combinatie van verschillende koelmethodes, gevolgd door onderdompeling in koud water, inname van koud water of ijsdrank, en koelpacks. Koelen tijdens inspanning gaf een gemiddelde verbetering van 9,3%, waarbij inname van koud water of ijsdrank, een ijs- of koelvest, en koud water of wind in het gezicht het effectiefst waren. Koelen na inspanning zoals onderdompeling in koud water (5 tot 15 °C) was effectief voor het verminderen van spierpijn, maar gaf geen verbetering van de sportprestaties. De sportprestatieswaarden verbeterden wel bij cryotherapie na inspanning (korte periodes van 2 tot 4 minuten in koude (-110 tot -195 °C) en droge lucht.

Koelen bij sporten blijkt een positieve invloed te hebben op sportprestaties en herstel na inspanning. Met deze hete sportzomer kunnen deze conclusies nuttig zijn voor het verbeteren van de sportprestaties van uzelf en uw patiënten.

Literatuur

  • Bongers CCWG, et al. Cooling interventions for athletes: an overview of effectiveness, physiological mechanisms, and practical considerations. Temperature 2017;4:60-78.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen