Nieuws

KOP-model nu ook voor huisartsen

Gepubliceerd
6 augustus 2019
In een praktisch en systematisch opgebouwd boek zetten Paul Rijnders, Maarten Cox en Richard Starmans de klachtgerichte benadering van het KOP-model uiteen en maken het toepasbaar voor de huisartsenpraktijk.
0 reacties
Psychische klachten in de huisartsenpraktijk
© Boom

Het KOP-model is een veelgebruikte, methodische benadering van psychische klachten. Van oorsprong werd het alleen in de generalistische basis-ggz gebruikt, maar het model wordt nu ook toegepast in de huisartsenpraktijk.

Het handzame boek is opgesplitst in vier delen met in totaal achttien hoofdstukken. In deel I geven de auteurs een heldere uitleg over het hanteren van de Klacht, Omstandigheid en Persoonlijke stijl, oftewel de pijlers onder de KOP-methodiek (K = O x P). Deze benadering – klachtgericht behandelen, zoeken naar oplossingen binnen persoonlijke mogelijkheden en gegeven omstandigheden – zullen veel huisartsen herkennen.

In deel II komt herkenbare casuïstiek aan bod. Thema’s als overspanning/burn-out, alcoholmisbruik, SOLK, migratiekwesties, ontwikkelingsproblematiek en jeugd worden helder en bondig beschreven aan de hand van goede voorbeelden. De benadering is steeds klachtgericht, praktisch en met aandacht voor terugvalpreventie.

In deel III staat een overzicht van mogelijke hulpmiddelen die het consult kunnen ondersteunen. Handige vragenlijsten, schema’s en gesprekstechnieken – waaronder Problem Solving Therapy – worden nader uitgewerkt. Het zou fijn als zijn als deze informatie ook digitaal beschikbaar komt.

In het laatste deel IV geven de auteurs suggesties voor de samenwerking tussen de huisarts en poh-ggz en informatie over taken en verantwoordelijkheden.

Voor de huisarts zal de KOP-benadering vaak nieuw zijn en de poh-ggz maakt kennis met de schematische, klachtgerichte benadering binnen de huisartsenpraktijk. Samen vormt dit een sterk fundament voor goede zorg van psychische klachten binnen de huisartsenpraktijk.

WAARDERING: ●●●●●

Paul Rijnders, Maarten Cox, Richard Starmans. Psychische klachten in de huisartsenpraktijk, werken met het KOP-model. Amsterdam: Boom, 2018 | 214 pagina’s | ISBN 9789024422654 | Prijs € 26,20.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen