NHG Forum

Koude technologie, warme zorg [Column]

Gepubliceerd
1 oktober 2019
Technologie zal de huisarts nooit vervangen; diens werk wordt er wél leuker en gemakkelijker door. Met het oog op de snel toenemende zorgvraag maakt digitale technologie onze gezondheidszorg nóg beter en toegankelijker.
0 reacties
Desiree Beaujean
© Margot Scheerder

De huidige gezondheidszorg is zo inefficiënt dat we een dagdeel vrij moeten nemen voor vragen die net zo goed tijdens een digitaal consult kunnen worden beantwoord. Een betrouwbaar totaaloverzicht in een digitaal dossier met persoonlijke gezondheidsgegevens verkleint de kans op medische missers en voorkomt dat je steeds hetzelfde verhaal moet houden.

Met de publieks- en patiënteninformatie op Thuisarts.nl draagt het NHG haar steentje bij aan de digitalisering van de zorg. Daarnaast ondersteunt Thuisarts.nl de voorlichting door artsen. De bezoekcijfers zijn hoog: maar liefst 4,6 miljoen hits in augustus.

We kunnen de waarde van Thuisarts.nl verder uitbreiden door de informatie voor meer mensen, inhoudelijk breder en meer gepersonaliseerd in te zetten en te koppelen aan andere digitale zorgtoepassingen. Op termijn is Thuisarts.nl een duurzame voorziening die zelftriage ondersteunt, gepersonaliseerde medische en contextuele content biedt voor de hele zorgketen en aansluit op de (digitaal ondersteunde) zorgprocessen en behoeften van zorggebruikers.

Voor morele afwegingen, niet-pluisgevoel, complexe zorgvragen en dilemma’s blijven mensen belangrijk. Technologie kan helpen bij het filteren van de statistisch beste keuze voor een patiënt. Huisartsen blijven nodig om op basis van de kernwaarden van het vak, deskundigheid en maatschappelijk belang besluiten te nemen. Koude technologie voor warme zorg, wat een geweldige uitdaging!

Desirée Beaujean, clusterhoofd Praktijk Kwaliteit en Innovatie, schreef deze maand de gastcolumn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen