Praktijk

Landelijke evaluatie van de driejarige huisartsopleiding: de ontwikkeling van de competentie van huisartsen-in-opleiding

Gepubliceerd
10 september 2000

Samenvatting

Doel: Hebben haio 's na de driejarige huisartsopleiding voldoende huisartsgeneeskundige kennis en kennis over vaardigheden, en beheersen ze medisch-technische vaardigheden en consultvoeringsvaardigheden?
Methoden: 148 haio's namen deel aan het onderzoek. Kennis werd getoetst aan het begin en eind van de opleiding met de Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets en de Kennis-over-vaardighedentoets. Medisch-technische vaardigheden werden bij een deel van de haio's aan het eind van de opleiding getoetst in een vaardighedentoets. Consultvoeringsvaardigheden werden bij een deel van de haio's aan het begin en eind van de opleiding getoetst met de Maas-Globaal. Ervaren huisartsen dienden als referentiegroep. Bij de vaardighedentoets werd ook een absolute norm gebruikt.
Resultaten: Tussen begin en eind van de opleiding was er een significante stijging in de gemiddelde score van de haio 's voor algemene huisartsgeneeskundige kennis (van 39,5 naar 58,9) en voor kennis over vaardigheden (van 26,8 naar 48,5). Bij de medisch-technische vaardigheden was de gemiddelde eindscore 69,0. Op het gebied van consultvoering werd geen significante stijging gevonden in gemiddelde score van de haio's tussen het begin en het eind van de opleiding.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen